Γαλλικές εκλογές: Μακρόν 27,6% – Λεπέν 23,41% στον β’ γύρο -Έκπληξη Μελανσόν με 21,95%

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν θα είναι οι αντίπαλοι για τη γαλλική προεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου. Διαψεύσθηκαν οι εκτιμήσεις για “ισοπαλία”, μεγάλη άνοδος της Αριστεράς του Ζακ Μελανσόν, που κάλεσε τους ψηφοφόρους να μη δώσουν ψήφο στη Λεπέν στον Β’Γύρο των εκλογών.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχει ως εξής:

1 Εμανουέλ Μακρόν – 9.560.545 – 27,60%

2 Μαρίν

Λε Πεν – 8.109.857 – 23,41%

3 Ζαν-Λικ Μελανσόν – 7.605.225 – 21,95%

4 Ερίκ Ζεμούρ – 2.442.624 – 7,05%

5 Βαλερί Πεκρές – 1.658.386 – 4,79%

6 Γιανίκ Ζαντό – 1.587.534 – 4,58%

7 Ζαν Λασάλ – 1.095.700 – 3,16%

8 Φαμπιάν Ρουσέλ – 799.334 – 2,31%

9 Νικολά Ντιπόν-Ενιάν – 718.242 – 2,07%

10 Αν Ινταλγκό – 604.217 – 1,74%

11 Φιλίπ Πουτού – 265.834 – 0,77%

12 Ναταλί Αρθό – 195.884 – 0,57%

Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε στους οπαδούς του πως «τίποτα δεν τελείωσε», ζητώντας τη στήριξης τους στο δεύρο γύρο. «Η συζήτηση που θα έχουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστική», πρόσθεσε, καλώντας τους υπόλοιπους υποψήφιους και τους πολίτες σε ένα «μεγάλο κίνημα ενότητας και δράσης».

Όπως είπε σε μια προειδοποίηση κατά της εκλογής Λε Πεν, δε θέλει να δει τη Γαλλία να έχει συμμάχους μόνο λαϊκιστές και ξενοφοβικούς.

Από την πλευρά της η 53χρονη ηγέτιδα του κόμματος Εθνική Συσπείρωση κάλεσε όσους δεν ψήφισαν Μακρόν να τη στηρίξουν στο γύρο. Είπε ότι θα εγγυηθεί την εθνική ανεξαρτησία, τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη. «Θα βάλω τη Γαλλία σε τάξη σε πέντε χρόνια», είπε η Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με νυχτερινή δημοσκόπηση για το BFM, στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα λάβει το 52% των ψήφων έναντι 48% της Λε Πεν. Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TF1 μειώνει αυτή τη διαφορά σε 51%-49% ξανά υπέρ του Μακρόν.

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας υπέρ της ψήφου στον Μακρόν

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας, CFDT, κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν γίνει πρόεδρος. Το CFDT διευκρίνισε ότι το μήνυμά του δεν συνιστά επιδοκιμασία του έργου ή του προγράμματος του Μακρόν.

Μελανσόν: Στον 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών «μην ψηφίσετε Λεπέν»!

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους του, στον δεύτερο γύρο, να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Με τις δηλώσεις του, ο Μελανσόν, που θα διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στον επόμενο γύρο, δείχνει ξεκάθαρα την αντίθεσή στην πολιτική της Λε Πεν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μην δώσετε ούτε μία ψήφο στη Λε Πεν, στον δεύτερο γύρο»

Έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 20%, υποσχέθηκε ότι θα εξακολουθήσει να δίνει μάχες.

Παραδοχή ήττας από τη Λεπέν
​​​​​​​
Αναγνώρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η Μαρίν Λεπέν, ενώ τόνισε πως στον δεύτερο γύρο θα γίνει «Πρόεδρος όλων των Γάλλων».

Αφού αποδέχθηκε, στη συνέχεια τόνισε εμφατικά πως θα επουλώσει τις διαφορές της Γαλλίας.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο, σχολίασε πως η ψήφος θα είναι «πολιτισμική», καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σαφή επιλογή «ανάμεσα σε δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον». Στα διαφορετικά αυτά οράματα η ίδια θεωρεί πως εκπροσωπεί την κοινωνική δικαιοσύνη και το ιδεώδες της ισχύος του λαού.

«Ο λαός της Γαλλίας εκφράστηκε και μου έκανε την τιμή να με προάγει στον δεύτερο γύρο (των εκλογών) κατά του τωρινού Προέδρου… Θέλω λοιπόν να τους εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου».

 Τον Μακρόν θα στηρίξει στον β’ γύρο η Βαλερί Πεκρές

Μετά την δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό και η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Βαλερί Πεκρές θα στηρίξει στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του απογοητευτικού αποτελέσματος», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνει λίγο πάνω από το 5%. Η Πεκρές παράλληλα εμφανίστηκε ανήσυχη για την άκρα δεξιά που «ανεβαίνει στη χώρα μας» και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Μακρόν στον β’ γύρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν για να «μπει μπλόκο στην ακροδεξιά».

Αντιθέτως, ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε  ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

 Στηρίζει Μακρόν στον β’ γύρο η δήμαρχος του Παρισιού Άν Ινταγλγκό

Την προτίμησή της στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν έδειξε για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό η οποία σύμφωνα με τα exit polls συγκέντρωσε περίπου 2% στον α΄γύρο. Σε δηλώσεις της πριν από λίγη ώρα η κυρία Ινταλγκό μεταξύ άλλων κάλεσε τους ψηφοφόρους να ταχθούν κατά της ακροδεξιάς.

ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙΞΕΙ ΤΑ EXIT POLLS

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει σημαντική διαφορά από τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το exit poll της Le Figaro, συγκεντρώνει 28,6%, έναντι 24,4% της Λεπέν.Αλλα exit poll δίνουν επίσης περίπου την ίδια διαφορά, με το ποσοστό του νυν Γάλλου προέδρου να κυμαίνεται από 28,1% έως 28,6% και της Λεπέν από 23,3% έως 24,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2, o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα