Γ. Ζανιάς: Η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης “πνίγει” τις επιχειρήσεις – Να επεκταθεί η χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ

13:14 3/4/2014 - Πηγή: BankWars

«Ότι μπορεί να τραβήξει μπροστά πρέπει να χρηματοδοτηθεί» είπε ο κ. Γ. Ζανιάς πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από το βήμα της ημερίδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, του νέου ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα ο κ. Ζανιάς ζήτησε να υπάρξει επέκταση της χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα δεν επιτρέπεται αναχρηματοδότηση μέσω των υφιστάμενων

εργαλείων και αυτό όπως είπε πρέπει να αλλάξει.

Έρευνα της ΕτΕ έδειξε ότι το δυναμικό κομμάτι των ΜμΕ, που εκτιμάται πως είναι το 12% του συνόλου, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών κοντά στα 10 δισ. ευρώ ήτοι το 5% του ΑΕΠ, και πιέζεται ασφυκτικά από τα αυξημένα επιτόκια.

Αυτό το δυναμικό κομμάτι αξίζει να διασωθεί είπε ο κ. Ζανιάς και αυτός ο στόχος, όπως υποστήριξε ο ίδιος, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επέκτασης χρήσης των κονδυλίων ΕΣΠΑ για αναχρηματοδότηση.

Σημείωσε ότι παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η περιορισμένη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί πιεστικό πρόβλημα για το 34% των Ελληνικών ΜμΕ όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι στο 17%, ενώ πολλές ελληνικές ΜμΕ δεν κάνουν ούτε καν αίτηση από το φόβο της απόρριψης.

Ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη σε κεφάλαιο κίνησης κάτι το οποίο όπως είπε πρέπει να το δει η Επιτροπή, ούτως ώστε να ανασάνουν οι υγιείς επιχειρήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι οι καταθέσεις ακόμη μειώνονται.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε και στην «ψαλίδα» των επιτοκίων με τα οποία σήμερα δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα τα χρηματοδοτικά έξοδα των ελληνικών επιχειρήσεων από 3% που ήταν το 2007 και σήμερα είναι στο 5% όταν στην Ευρωζώνη έχει παραμείνει το 2%.

Original article: Γ. Ζανιάς: Η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης “πνίγει” τις επιχειρήσεις – Να επεκταθεί η χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα