“ΟΧΙ” ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP – Γ. Βαρουφάκης: Ζητάμε ορθολογικές λύσεις – Το χρέος δεν είναι βιώσιμο

13:41 6/2/2015 - Πηγή: BankWars

[UPD] ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – “ΟΧΙ” ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΖΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΓΕΦΥΡΑ” – ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΟ EWG – ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Kυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters

ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Παρά την έντονη πίεση που δέχτηκε η ελληνική πλευρά στο EuroWorking Group της Πέμπτης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από τις θέσεις της και να πιέσει για μια συμφωνία με διαφορετικούς όρους.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης θα στοχεύσει σε χρηματοδότηση «γέφυρα» η οποία ναι μεν θα γίνει βάση προγράμματος, στο οποίο όμως θα συμφωνεί και η ελληνική πλευρά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πνεύμα του υπουργού φαίνεται να είναι “δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής”.Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποτιμηθεί η έκβαση της σύσκεψης της Πέμπτης του Euro Working Group και να σχεδιαστεί η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.Γ. Βαρουφάκης: Ζητάμε ορθολογικές λύσεις – Μνημόνιο σημαίνει ύφεση

«Ορθολογικές» λύσεις ζητά η Αθήνα, ήταν το μήνυμα Βαρουφάκη μπαίνοντας σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε ερώτηση πώς θα αρθούν οι πιέσεις από την Ευρώπη, απάντησε «μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη», παραπέμποτντας ουσιαστικά στον β΄γύρο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους τις προσεχείς ημέρες.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΟΙ ΗΠΑ – Τζο Μπάιντεν: Αγωνιώ να ακούσω το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας

«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έγιναν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται για επαφές στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε ήδη με τον κ. Τούσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αργότερα δε σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Δύο επιλογές έχει η Ελλάδα – Ολοκλήρωση ή παράταση του προγράμματος

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί», τόνισε σε δημοσιογράφους από τη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν περιμένω άμεσα συμπεράσματα. Θα είναι ένα πρώτο βήμα στο πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup – Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες

Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της στη συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Γερμανία είναι ανοιχτή σε ιδέες για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

O εκπρόσωπος τόνισε πως το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στη συγκέντρωση των G20 στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου και θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες.

“Θα βρεθεί λύση διαρκείας για την Ελλάδα” λέει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ

«Υπάρχει κοινή βούληση να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να είναι διαρκείας και όχι υπό την πίεση της βιασύνης, μια λύση για την Ευρώπη. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να την βρούμε, τόσο άμεσης όσο και μακρόπνοης ισχύος», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan στην εφημερίδα «L΄Avvenire».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρεθεί μια λεπτή όσο και δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να τύχει εγγύησης η δημοσιονομική ισορροπία και στο χρέος να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια της οικονομικής πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, ο Padoan θεωρεί ότι το μήνυμα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι είναι ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να παίξουν τον ρόλο τους, αλλά με σεβασμό στους κανόνες», σχετικά δε με την τρόικα δηλώνει ότι «έχει ακόμη λόγο ύπαρξης, αλλά πρέπει να επανακαθοριστούν τα προγράμματά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα