Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν υπογράφω ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει – Να μεταφερθούν στο μέλλον τα ομόλογα της ΕΚΤ

Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που δεν θα πετύχει τους στόχους, ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, ξεκαθάρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

“Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει”.

Η Ελλάδα θα βουλιάξει

αν δεν μεταρρυθμιστεί, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι στόχος είναι μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«Μετά από 5 χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει, αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση», ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για πολιτικά εμπόδια στη συμφωνία, τονίζοντας ότι από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ πρέπει να μετακυλιστούν.
Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη. Το υπόλοιπο των ελληνικών ομολόγων που θα έχει στα χέρια της η ΕΚΤ θα είναι 27 δισ. ευρώ. Το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για τις τράπεζες, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απαλλαχθεί από τα κόκκινα δάνεια. Αν δεν διαχειριστούν τα NPLs, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία, σημείωσε, ενώ πρότεινε τη δημιουργίας ενός ειδικού φορέα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. «Όχι ξεπούλημα, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος», σημείωσε. Οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με την πραγματικότητα είναι “αστείoi”. Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα από μία αναπτυξιακή τράπεζα. Να μπορεί να γίνει μόχλευση, εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Οι μετοχές της αναπτυξιακής τράπεζας να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα της ζημίας από το PSI.

Για να μειωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 20% του ΑΕΠ.Αν ανακοινώσει κανείς τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Αν πάταγε κανένας ένα κουμπί και μηδενιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα λυνόταν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας.

O κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σημεία στα οποία συμφωνούν Ελλάδα και δανειστές. «Συμφωνούμε με τους εταίρους ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά και ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες», ανέφερε ο υπουργός. «Συμφωνούμε με τους εταίρους στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα». Επίσης συμφωνούμε να μη διολισθήσει η Ελλάδα στα ελλείμματα και ότι επί 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν. «Για μένα προέχει να μην συμφωνήσουμε σε όρους που δεν μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα