Γ. Μαυραγάνης: Στόχος της κυβέρνσης οι μειώσεις στα φορολογικά βάρη

“Ο προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί το μεγάλο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο οικονομικών δυσκολιών κατά την οποία οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάστηκαν. Τώρα πλέον μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα για καλύτερες προοπτικές της πατρίδας μας και των Ελλήνων”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στη Βουλή

κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014.

Όπως τόνισε “Η αλήθεια είναι ότι οι έλληνες πολίτες έχουν υποστεί θυσίες για να ανταποκριθούν και να ξεπεραστεί οριστικά η δύσκολη οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας. Ο στόχος πλέον είναι να επιτευχθεί η σταθερή δημοσιονομική ισορροπία και εξερχόμενη η οικονομία από την ύφεση να υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις στα φορολογικά βάρη, να ανακουφισθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Και αυτός ο στόχος με την καθοριστική αρωγή της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον πολύ κοντά. Παράλληλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο βαθμός φορολογικής συμμόρφωσης στη χώρας μας”.

Όπως περιέγραψε ο κ. Μαυραγάνης “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και μέσα στο 2013 προωθήθηκαν στοχευμένες μειώσεις φόρων όπως:

α. Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 Ευρώ.

β. Μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής μισθωτών και συνταξιούχων από 45% σε 42%

γ. Μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 25% σε 10%

δ. Ο φόρος υπεραξίας κεφαλαίου που είχε προβλεφθεί στο 20% μειώνεται σε 15%.

ε. Μειώθηκε κατά 15% το ειδικό τέλος ακινήτων με την αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).

στ. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.

Η υλοποίηση του προγράμματος δράσης του ΣΔΟΕ για το πρώτο εννεάμηνο του 2013 έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα το πρώτο εννεάμηνο του 2013 το ΣΔΟΕ, υπερβαίνοντας το στόχο των 16.695 προγραμματισμένων ελέγχων, διενήργησε συνολικά 24.358 ελέγχους (ποσοστό υλοποίησης στόχων 146%), σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκαν 358.622 παραβάσεις σε 11.494 παραβάτες (μέσο ποσοστό παραβατικότητας 47%). Τέλος, διενεργήθηκαν 9.199 έλεγχοι διακίνησης και εντοπίστηκαν 1.285 παραβάτες στους οποίους διαπιστώθηκαν 3.611 παραβάσεις.

1. Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιόπιστη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων.

2. Είναι σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός και αναδιοργάνωση της ΓΓΠΣ ως κέντρου πληροφορικής του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Δημιουργείται το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.

4. Εξετάζεται η δυνατότητα απλοποίησης υποβολής δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς άλλα εισοδήματα.

5. Υλοποιείται το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης λήψης απαντήσεων χωρίς να θίγεται η προστασία προσωπικών δεδομένων.

6. Προωθούνται αλλαγές που βοηθούν την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θεσπίστηκαν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία που αποβλέπουν στο να καταστήσουν τη χώρα μας, και ιδίως το λιμάνι του Πειραιά, διαμετακομιστικό κόμβο του διεθνούς εμπορίου”.

Original article: Γ. Μαυραγάνης: Στόχος της κυβέρνσης οι μειώσεις στα φορολογικά βάρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα