Φυσικό αέριο: Σε άνοδο η τιμή του μετά και τις ζημιές στο σύστημα Nord Stream

Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έπειτα από τέσσερις ημέρες απωλειών, καθώς οι ζημιές που αναφέρθηκαν στο σύστημα αγωγών Nord Stream αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό ρωσικό εφοδιασμό.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημειώνει άνοδο 8,1% φτάνοντας στα 188 ευρώ η μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, όπως ανακοίνωσε

η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

Δεν έχει υπάρξει καμία προμήθεια φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού από τη Ρωσία τον τελευταίο μήνα, ωστόσο αυτή η εξέλιξη αυξάνει τη νευρικότητα στην αγορά και πλέον traders και αξιωματούχοι εξετάζουν τυχόν ενδείξεις για σαμποτάζ. Η Nord Stream ανέφερε επίσης ότι είναι αδύνατο να πει κανείς πότε θα μπορούσαν να επανέλθουν οι ροές, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η νορβηγική ρυθμιστική Αρχή πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε χθες ότι αγνώστου ταυτότητας drones εθεάθησαν κοντά στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της, καλώντας σε αυξημένη επαγρύπνηση όλους τους φορείς εκμετάλλευσης και τους πλοιοκτήτες.

Τόσο αυτή η προειδοποίηση από τη Νορβηγία, όσο και τα νέα σχετικά με τον Nord Stream, προκάλεσαν ανησυχίες στην αγορά, ανέφερε η EnergyScan.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 παρέδωσε πέρυσι σχεδόν το 40% του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Gazprom μείωσε τις ροές σταδιακά από τον Ιούνιο, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα με τον εξοπλισμό πριν σταματήσει εντελώς τις προμήθειες. Ο πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής δικτύων Κλάους Μίλερ δήλωσε μέσω Τwitter ότι η κατάσταση στην αγορά παραμένει «τεταμένη», αλλά η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαρτώνται πλέον από αυτές τις προμήθειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα