Φυσικό αέριο: Μειώνεται για πέμπτη ημέρα η τιμή του – Χείρα βοηθείας από το αμερικανικό LNG

Η αύξηση των αφίξεων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, έχει αναντίρρητα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων σε όλη την Ευρώπη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμβόλαια παράδοσης σε ένα μήνα υποχωρούν για 5η διαδοχική ημέρα και διαμορφώνονται στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό ράλι του τελευταίου ένα και πλέον χρόνου. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή τη στιγμή ολοένα και περισσότερα φορτία LNG πορεύονται δια θαλάσσης προς τη Γηραιά Ήπειρο, σε μια εξέλιξη που

αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων και βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης. 

Με αυτό τον τρόπο το αμερικανικό αέριο έρχεται να αναπληρώσει τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του φυσικού αερίου σε νέες τιμές ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αφίξεις αμερικανικών πλοίων LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια σημείωσαν άνοδο κατά τουλάχιστον 1/3. 

Η εξέλιξη αυτή συνιστά απόρροια της εξασθένησης της ζήτησης από την αγορά της Ασίας (οι μεγαλύτεροι αγοραστές προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα), κάτι που εκτρέπει τα δρομολόγια LNG προς την περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου. 

Στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων φαίνεται ότι συμβάλει και ο καιρός, καθώς οι μετεωρολογικές προγνώσεις προμηνύουν ηπιότερες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της β’ εβδομάδας του Ιανουαρίου. 

Μια εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείεται να επαναφέρει την αυξημένη ζήτηση στο προσκήνιο, θέτοντας νέες προκλήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της περιοχής.

 

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα