Φρούριο το κέντρο της Αθήνας για την πορεία του Πολυτεχνείου – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. – κορυφώνεται την Κυριακή το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το συγκρότημα της Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9.30 π.μ και θα κλείσει στη 1 μ.μ., αφού προηγουμένως εκκενωθεί από τους επισκέπτες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε ισχύ στο οδικό δίκτυο γύρω

από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος.

Από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, τα μέτρα της Τροχαίας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Κλειστοί θα είναι τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας: Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς

Η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει επίσης ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο.

Υπάρχουν σαφείς εντολές άμεσης επέμβασης σε περίπτωση επεισοδίων, ενώ εξετάζεται και η χρήση μίνι ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Οι επιχειρήσεις σε κατειλημμένα κτίρια στα Εξάρχεια και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχουν συσπειρώσει το αναρχικό μπλοκ και τις ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που, όπως εκτιμάται, θα επιχειρήσουν να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική σε θέματα ασφάλειας και τάξης.

Αστυνομικοί, μάλιστα, έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε συνεννόηση με ενοίκους και διαχειριστές κτιρίων, ενώ τις κινήσεις στις ταράτσες θα καταγράφουν από αέρος τα ελικόπτερα και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αστυνομίας.Στον σχεδιασμό μετέχουν οι 50 αστυνομικοί της «Δέλτα», που επανασυστάθηκε και μετονομάστηκε σε «Δράση».ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟΗ ΔΑΠ

Η επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται να μας θυμίσει ότι οι πολίτες μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορετικές πολιτικές τους πεποιθήσεις απέναντι στη δικτατορία. Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους γιατί το μήνυμά του δεν χωρίζει, αλλά αντίθετα ενώνει, γιατί συμβολίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αναφέρει η ΔΑΠΝΔΦΚ σε ανακοίνωσή της για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τιμά και σέβεται όσους ύψωσαν ανάστημα απέναντι στη Χούντα με κόστος ακόμα και τη ζωή τους.

Αντίθετα δεν τιμούν, ούτε σέβονται το Πολυτεχνείο εκείνοι που δείχνουν ασέβεια απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Και είναι απαράδεκτο αυτή η επέτειος να αμαυρώνεται από μειοψηφίες, που μετατρέπουν το Πολυτεχνείο σε συνώνυμο των βανδαλισμών.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των φοιτητών, την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία και την αξία των σπουδών μας. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε το στοίχημα της προόδου, της αξιοσύνης και της ελευθερίας, που αποτελούν θεμέλια της δημοκρατίας» αναφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου, της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου.

«Πολλοί προσπάθησαν, χρόνια τώρα, να απαξιώσουν το μήνυμα του Νοέμβρη, αλλά το εξεγερσιακό μήνυμα του ’73 εξακολουθεί να είναι ένα σημείο αναφοράς, εμπνέει τη νέα γενιά. Τότε ήταν οι αγώνες για “ Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Σήμερα οι προκλήσεις της νέας γενιάς είναι και πάλι για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για να μπορέσουν να αποτελέσουν οι νεανικοί αγώνες έναν φραγμό απέναντι στην κλιματική κρίση που ζούμε. Παραμένει, όμως, πάντα επίκαιρο και το αίτημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Όπως τότε λοιπόν, έτσι και τώρα, βαδίζουμε στους δρόμους του Νοέμβρη», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μετά την κατάθεση στεφάνου.

ΤΟ ΚΚΕ

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή. Συνεχίζουμε στα μηνύματα που δίνουν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, πιο δυναμικά, πιο μαζικά, με αισιοδοξία, για την τελική νίκη του λαού και της νεολαίας” δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου.

“Το πλήθος του κόσμου, που συρρέει απ’ την πρώτη ημέρα του αγωνιστικού εορτασμού, εδώ στο Πολυτεχνείο, ιδιαίτερα της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων, σε συνδυασμό με το ότι στις πύλες ξαναγράφονται τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, ξανακούγεται από τα μεγάφωνα το “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, είναι η καλύτερη απάντηση ότι ο αγώνας θα δυναμώσει απέναντι και στην κρατική καταστολή, που πάντα, διαχρονικά, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, πάει χέρι – χέρι με το χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας” δήλωσε, επίσης, μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα