ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΟ ΣΟΙΜΠΛΕ – ΣΑΠΕΝ – ΝΑ ΠΕΙ ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΝΔ – ΟΧΙ ΤΗΣ ΝΔ, ΟΡΓΗ ΜΑΞΙΜΟΥ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, βάζουν με δηλώσεις τους ο Β.Σόιμπλε, ο Μισέλ Σαπέν και δια της σιωπής του στα όσα του “καταμαρτυρούν”, το ΔΝΤ. Το θέμα που προκύπτει από τις δηλώσεις, αφορά στην “ανάγκη” να πει ναι στα μέτρα που θα ψηφιστούν και η Νέα Δμοκρατία! (σ.σ. όχι, είναι η πρώτη αντίδραση της ΝΔ).

Την αποδοχή των μελλοντικών μέτρων από την αντιπολίτευση ζητάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πάγια τακτική των θεσμών.

“Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο”, δήλωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Γερμανός υπουργός.

“Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα”, είπε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019. “Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης” .

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, προχώρησε στη διάψευση των δηλώσεων του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αξιωματούχος του ΔΝΤ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν ζητήθηκαν καμιάς μορφής διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση.

ΣΟΙΜΠΛΕ: Ξεχάστε τη δόση χωρίς το ΔΝΤ

Ενδιάμεσα των παραπάνω εξελίξεων, ο Β.Σόιμπλε δήλωσε ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιευθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει σηματοδοτήσει ότι θα μπει στο τρίτο πρόγραμμα.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι από την Ελλάδα εξαρτάται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης. Όπως τόνισε, η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, τόνισε πως ακόμα και οι εταίροι από την Ουάσινγκτον έχουν κατανοήσει ότιθ δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επεσήμαναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. “Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε”, τόνισαν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

Έξω φρενών το Μαξίμου με δανειστές και Μητσοτάκη

Η Κυβέρνηση, με αφορμή τη “συζήτηση” που άνοιξε μέσω Σαπέν και Σόιμπλε για ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας από τους βουλευτές και της αντιπολίτευσης, βάλλει κατά των δανειστών αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές”, αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά πως πρόθεση της Κυβέρνησης παραμένει η υπερψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Ν.Δ, το Μαξίμου δια κύκλων του, απαντά σε οξείς τόνους στις αιχμές που άφησε νωρίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας:

“Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε “τόσα και άλλα τόσα” για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα