Φως για συμφωνία – Μας δίνουν “καρότo” εργασιακό και ασφαλιστικό και …”μαστίγιο” φόρων

Το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ: “Δύο από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές, χωρίς υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής φαίνεται να βγαίνουν από τη μέση, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται σύγκλιση στα λεγόμενα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι “θεσμοί” συναινούν να περιληφθεί στη συμφωνία ότι το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού -σε δύο φάσεις-, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα κατατεθεί αμέσως μετά.

Στο ασφαλιστικό οι δύο πλευρές συγκλίνουν στην πρόβλεψη

για σταδιακή ενοποίηση όλων των ταμείων σε τρία (ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΑΕΕ για επαγγελματίες και ΟΓΑ), αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον έως το 2017 και αξιολόγηση – περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τον Σεπτέμβριο”.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ MEGA

– Ο ΦΠΑ: Τα σενάρια είναι δύο: το πρώτο περιλαμβάνει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) και το δεύτερο δύο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι, αντίστοιχα με την κάθε περίπτωση, θα μπορεί να έχει για φέτος έσοδα από 400 έως 700 εκατ. ευρώ.

– Τα εργασιακά: Έχει βρεθεί η χρυσή τομή, με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ και είναι σύμφωνα και με τις προτάσεις του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).

Σταθερές παράμετρoι παραμένουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.

– Τέλος στις πρόωρες συντάξεις, δεν μπαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: Στο μέτωπο του ασφαλιστικού φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση, ώστε να παραμείνει έως το 2017 σε αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για άνοιγμα της συζήτησης εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού από το φθινόπωρο, έπειτα από αναλογιστικές μελέτες. Τέλος μπαίνει στις πρόωρες συντάξεις, αλλά μόνο για εκείνους που δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

– Δημοσιονομικό κενό: Η διαφορά των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό είναι στο ένα δισ. ευρώ, αλλά τα 2/3 αυτής της διαφοράς αποδίδονται στο διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του. Ένα παράδειγμα είναι ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα