ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Τέλη Μαίου η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος – Τι αλλάζει στο Ε1

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο (η προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών εκπνέει στις 15 Φεβρουαρίου) και να λήξει στις 30 Απριλίου.

Με διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή, οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι στα τέλη Μαϊου (η πρώτη δόση), στα τέλη Ιουλίου (η δεύτερη) και στα τέλη Σεπτεμβρίου (η τρίτη).

Από τον Αύγουστο θα αρχίσει να εισπράττεται ο νέος φόρος ακινήτων (αυτός που θα πάρει τη θέση του

ΕΝΦΙΑ).

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Ε1

Η βασικότερη τροποποίηση είναι η προσαρμογή του Ε1, στα δεδομένα του Συμφώνου Συμβίωσης. Εφεξής, ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης, μπορούν να δηλώνουν στη στήλη η οποία έχει περιληφθεί στους κωδικούς όπου αποτυπώνονταν μέχρι πέρυσι μόνο τα εισοδήματα της συζύγου τα εισοδήματα του Μ.Σ.Σ όπως είναι ο συγκεκριμένος κωδικός, με την επεξήγηση «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».

Στο έντυπο έχει προστεθεί επίσης, στον πίνακα Δ2, ειδικός κωδικός (125-126) στον οποίο θα καταγράφονται ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν. Προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα πρέπει να έχουν προχωρήσει είτε σε αγωγή έξωσης, είτε σε διαταγή πληρωμής, είτε σε διαταγή απόδοσης μισθίου.

Όσον αφορά στις αποδείξεις παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι για το 2015 δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, ο σχετικός κωδικός 049 έχει περιληφθεί και στο φετινό έντυπο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών όμως διευκρινίζουν πως θα είναι ανενεργός, χωρίς να είναι δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα