ΦΟΡΟΙ: Τι αλλάζει από 1ης Ιανουαρίου 2014 για μετοχές, σύσταση εταιρειών, μπλοκάκια, αγρότες, ενοίκια, αποζημιώσεις απόλυσης

02:48 3/7/2013 - Πηγή: BankWars

Σε 68 σελίδες ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και οι διατάξεις τους (αρκετές θα τροποποιηθούν στην πορεία) θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Ο κώδικας και χαρακτηρίζεται από τις ελάχιστες φοροαπαλλαγές που διατηρεί, την απλοποίηση διαδικασιών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη φορολόγηση των αγροτών και το διαχωρισμό ελευθέρων επαγγελματιών από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους μισθοδοτούμενους και τους συνταξιούχους.

-Θα θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η αγορά ακινήτου με κάθε τρόπο,

η σύσταση εταιρείας, η απόκτηση εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων. Οι δυο παραπάνω κατηγορίες σήμερα εξαιρούνται του πόθεν έσχες. Η διάταξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να επιβληθεί πόθεν έσχες κατά την αγορά μετοχών από φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας.

- Σημαντική είναι η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω παρακράτησης, αύξηση του φόρου στα ενοίκια από 10% σε 11% για εισπράξεις έως 12.000 ετησίως, αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης φόρου με ανοικτό το παράθυρο για υψηλότερη παρακράτηση σε σύγκριση με τα ισχύοντα. Προτείνεται αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5%, αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους μικρομεσαίους (Ο.Ε., Ε.Ε.) από το 55% στο 80%.

- Διαφορετική φορολογική κλίμακα θα ισχύει για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων και άλλη για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Για πρώτη φορά απο το 2014 θα φορολογηθούν ουσιαστικά και οι αγρότες με συντελεστή 13%.

-Ο κώδικας, διαχωρίζει το φορολογητέο εισόδημα και ποιο όχι, καταγράφει τις λιγοστές φοροαπαλλαγές που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, το νέο καθεστώς φορολογικής έκπτωσης που λειτουργεί ως αφορολόγητο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μετά την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.

-Προβλέπεται ότι κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

-Σημαντικές περικοπές φοροαπαλλαγών με διατήρηση μόνο της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, για δωρεές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον.

-Οι αποζημιώσεις απόλυσης παραμένουν αφορολόγητες εφόσον δεν ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ και από κει και πάνω επιβάλλεται φορολογία με συντελεστές 10%, 25% και 30% ανάλογα το ύψος της αποζημίωσης.

- Μείωση της φορολογίας των ακινήτων μέσω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου

-ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ: Εισάγονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός. Συγκεκριμένα, η φορολογική διοίκηση αναγνωρίζει πλέον και προφορικές συμβάσεις, ενώ αποκλείει την φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ.

-Εισάγεται νέος όρος για την «έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται πλέον όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ οριοθετούνται επ’ ακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν.

-Μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου υπεραξίας από το 20% στο 15%. Ο φόρος υπεραξίας εφαρμόζεται στην υπεραξία από ακίνητα, μετοχές, κά.

-Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να αποσβέουν ευκολότερα απαιτήσεις τις οποίες δεν εισέπραξαν ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα