Φαρμακονήσι: Διεθνής κατακραυγή για την τραγωδία – “Βρείτε τους υπαίτιους”

Κριτική δέχεται η Ελλάδα διεθνώς μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι με το σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες, η οποία αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να παρασύρει στο θάνατο δύο ανθρώπους, ενώ άλλοι δώδεκα αγνοούνται.

Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε λόγο μέχρι και για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης».

Ο Νιλς Μούιζνιεκς εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λιμενικού πως είναι αναληθείς οι κατηγορίες που αποδίδονται σε στελέχη του,

ενώ και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσει δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

ΟΗΕ: Βρείτε τους υπαίτιους

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην οποία ζητούσε έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου με τους δύο νεκρούς (μία γυναίκα και ένα παιδί πέντε ετών) και τους 10 αγνοούμενους (δύο γυναίκες και οκτώ παιδιά μεταξύ των οποίων και βρέφη).

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Λόρενς Ζολς, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Σκληρές μαρτυρίες

Για «δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι» κάνει λόγο η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» επικαλούμενοι τις μαρτυρίες των προσφύγων. Όπως σημειώνει: «Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν, μάλιστα ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους που πνίγηκαν, και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους».

Το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δε διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους για τη διάσωση των αλλοδαπών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλήρωμα παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.

Original article: Φαρμακονήσι: Διεθνής κατακραυγή για την τραγωδία – “Βρείτε τους υπαίτιους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα