Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επέστρεψε σε συρρίκνωση τον Οκτώβριο, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις του κυρίαρχου ευρωπαϊκού κλάδου των υπηρεσιών να περιορισθούν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters, δήλωσαν ότι υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος η ασθμαίνουσα οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης να πατήσει φρένο.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, έπεσε τον Οκτώβριο στις49,4 μονάδες από την τελική ανάγνωση του Σεπτεμβρίου στις 50,4 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση μία δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

Η προκαταρκτική ανάγνωση του δείκτη ήταν ελαφρώς καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, για 49,3 μονάδες.

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στην πτώση του υποδείκτη για τις υπηρεσίες στις 46,2 μονάδες από 48 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για τιμή στις 47 μονάδες.

Για τη μεταποίηση η κατάσταση ήταν εμφανώς καλύτερη, με τον σχετικό υποδείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό 26 μηνών στις 54,4 μονάδες από 53,7 μονάδες, αισθητά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 53,1 μονάδες.

«Η Ευρωζώνη διατρέχει τον αυξημένο κίνδυνο της διπλή πτώσης, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε νέα πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Θα είναι πιθανότατα ένας ψυχρός χειμώνας για την αγορά εργασίας που μέχρι τώρα έχει προστατευτεί από τα κυβερνητικά προγράμματα, καθώς η αβέβαιες προοπτικές είχαν σαν αποτέλεσμα οι εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων για 8ο μήνα.

Με τα ποσοστά μόλυνσης και τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται, η αισιοδοξία επίσης επηρεάσθηκε.

Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 54,6 μονάδες από τις 59,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο όταν σταδιακά τα lockdowns άρθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα