Ευρωζώνη: Χαλαρώνει ο δανεισμός προς επιχειρήσεις – Έρευνα της ΕΚΤ

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη χαλάρωσαν τα πρότυπα για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Έρευνα της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι η πιστωτική στενότητα που έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ίσως να πλησιάζει στο τέλος της.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα χορήγησης δανείων της ΕΚΤ, τα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια σε επιχειρήσεις, χαλάρωσαν για πρώτη φορά από το 2007. Η διαφορά στο ποσοστό των τραπεζών που ανακοινώνουν πιο σφιχτά δεδομένα δανεισμού και εκείνων που ανακοινώνουν πιο χαλαρά, ήταν -3%, ανέφερε η ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από έρευνα της ΕΚΤ σε 137 τράπεζες, και διεξήχθη μεταξύ 26 Ιουνίου-11 Ιουλίου. Η έκθεση έρχεται εν τω μέσω ενδείξεων ότι ο δανεισμός στην ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί μετά από μήνες υποχώρησης.

Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 1,7% σε σχέση με το περασμένο έτος, ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Τον Μάιο η ετήσια πτώση διαμορφωνόταν στο 2%. Η βελτίωση σε σχέση με τον Μάιο αποδίδεται στην μικρή ανάκαμψη του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και σε μια πιο ήπια πτώση στον δανεισμό προς επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ αναφέρει στην έρευνά της σήμερα ότι οι βελτιώσεις στο κόστος κεφαλαίων των τραπεζών και στους ισολογισμούς, συνεχίζουν να συμβάλουν ελαφρώς στη χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις, και για δάνεια προς νοικοκυριά για αγορές κατοικιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα