Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ

Πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωμαοτύχο τον οποίο επικαλείται το CNBC.

«Το ΔΝΤ επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχους που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Εν τω μεταξύ,

ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν ενισχυθεί από το 20% τις προηγούμενες εβδομάδες σε 40%, παρ’ όλο που υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί. Πάντως, επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που μίλησαν στο CNBC, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα αξίας περίπου 2% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, δηλ. μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, όπως απαιτεί και το ΔΝΤ.

Στα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει η Ελλάδα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, διότι το αφορολόγητο όριο είναι πολύ υψηλό. Στο πλαίσιο αυτό ένας από τους στόχους των πιστωτών είναι να καταστεί διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλ. να μειωθεί το αφορολόγητο.

Πάντως νωρίτερα οι Financial Times μετέδιδαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους να αποσύρει το Ταμείο από τη στήριξη της Ελλάδας.

Financial Times: Το Κογκρέσο πιέζει τον Τραμπ να αποσύρει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα