Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με μικρές μεταβολές στο κλείσιμο του Οκτωβρίου

Με μικρές μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,4%. Ο DAX έκλεισε στις 13.253,74 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,08%, ο  FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 7.094,53 μονάδες, και ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 6.266,77 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,55% και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,51%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης,

που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, επηρεάζουν τις αποφάσεις των επενδυτών.

Επιβράδυνση εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενισχύοντας τους φόβους ότι μια ύφεση είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ρυθμός ήταν υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές αλλά πολύ χαμηλότερος από την ανάπτυξη του 0,8% που είχε σημειωθεί στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,1% από 4,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να εκτινάσσεται τον Οκτώβριο στο 10,7%, πολύ υψηλότερα από το 10,3% που περίμεναν οι αναλυτές, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πιέζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να μπει σε αρνητικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν θετικά νέα από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία εμφάνισε υψηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, κόντρα στις προβλέψεις για συρρίκνωση.

Σήμερα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφάνισε και η ιταλική οικονομία, την ώρα που οι προβλέψεις μιλούσαν για στασιμότητα.

Το ΑΕΠ εμφάνισε αύξηση 0,5% το τρίτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, με τις υπηρεσίες να επιδρούν θετικά και το εμπόριο να αποδεικνύεται βαρίδι για την οικονομία. Όμως, οι ρυθμοί επιβραδύνθηκαν αισθητά έναντι του 1,1% του προηγούμενου τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα