Ευρώ: Κάτω από το 1 δολάριο το πρωί της Δευτέρας – Τι σηματοδοτεί για τις οικονομίες

09:32 5/9/2022 - Πηγή: BankWars

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο στις 08:35 (ώρα Ελλάδας), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ μετά και την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Gazprom.

Με αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση της ισοτιμίας στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και για τους κατοίκους της.

Μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος

είναι πως οι τιμές του πετρελαίου και ευρύτερα της ενέργειας τιμολογούνται σε δολάρια. Έτσι, όσο ανεβαίνει η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος, τόσο πιο ακριβή γίνεται η ενέργεια για την Ευρώπη.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το ευρώ διαπραγματεύεται σε χαμηλά 20ετίας σε σχέση με το δολάριο επιτείνει το πρόβλημα σε σχέση με τις προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις, όταν η υψηλή ισοτιμία αποτελούσε «ανάχωμα» στις τιμές.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας εντείνουν τον πληθωρισμό και τις υφεσιακές πιέσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες με τη σειρά τους «χτυπούν» στην ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο. Έτσι, οι φόβοι για έναν ιδιαίτερα δύσκολο ενεργειακό και όχι μόνο χειμώνα πολλαπλασιάζονται.

Το δεύτερο «μέτωπο» που χτυπά η νέα ισοτιμία έχει να κάνει με τα επιτόκια. Καθώς το κόστος χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ανεβαίνει, αντίστοιχα αυξάνεται η πίεση και προς την ΕΚΤ ώστε να συνεχίζει την άνοδο των επιτοκίων του ευρώ. Μια εξέλιξη βέβαια με άμεσο αντίκτυπο σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα δουν το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους να αυξάνεται σημαντικά.

Στον αντίποδα των παραπάνω, η χαμηλή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθιστά σαφώς πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά που τιμολογούνται σε δολάρια. Αντίστοιχα, πιο δελεαστική καθίσταται η Ευρώπη και ως επενδυτικός αλλά και τουριστικός προορισμός για τους Αμερικάνους. Έτσι, η χαμηλή ισοτιμία μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει ανάχωμα στα σενάρια ύφεσης, εφόσον αυξηθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές και αντίστοιχα βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα