ΕΒΕΠ: “Ναι” σε Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων – Στηρίζει την εισήγηση του ΧΑ

12:08 7/5/2013 - Πηγή: BankWars

Την απόλυτη στήριξη του στην εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Σε σχετική ανακοίνωση του το Επιμελητήριο αναφέρει ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρόταση του, για τη λειτουργία και εξέλιξη των τοπικών Δημοπρατηρίων σε Χρηματιστήρια, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου προέδρου
του Επιμελητηρίου Γιώργου Κασιμάτη.«Σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί, ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα τίθενται υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά, έχει επιλεγεί το blue chip της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο. Σε δεύτερη φάση, όμως, αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα προϊόντα όπως κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μέλι, ρύζι, όσπρια, χυμοί φρούτων, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και πιο εξειδικευμένοι κωδικοί όπως αβγοτάραχο, σουσάμι, μαστίχα Χίου, τρούφα, σαλιγκάρια και άλλα δημοφιλή διεθνώς ελληνικά προϊόντα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΠ.
«Η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ, ενώ με 1 δισ. ευρώ τζίρο μπορεί να επιτύχει κέρδη τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ. Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου και οι λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία αυτής της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως από τους αρμόδιους φορείς» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι τόσο οι γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αλλά και ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες όπως η Ιταλία και η Βρετανία διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων με δύο επίπεδα αγορών, όπως cash market και παραγωγών auction market, από όπου και μπορεί να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, στο «road show» που διοργάνωσε στις ΗΠΑ το Χρηματιστήριο Αθηνών τον περασμένο Οκτώβριο, κατά το οποίο παρουσιάστηκε σε επενδυτές ένας οδηγός προϊόντων από ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους.
«Μια οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης συμβολαίων γεωργικών προϊόντων μπορεί να προσανατολιστεί σε ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης εταιριών βιολογικών και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων. Οι τελικές τιμές που θα διαμορφώνονται θα αποτελούν τιμές αναφοράς σε όλη την χώρα, αλλά και διεθνώς, ενώ θα λειτουργούν προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Τα μέλη των Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων θα μπορούν να είναι οι τοπικοί παραγωγοί, οι κεντρικές λαχαναγορές, οι αλυσίδες super market και οι εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ τών κατά τόπους Επιμελητηρίων», αναφέρει το ΕΒΕΠ σε σχετικές επιστολές του στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας δυναμικά τη συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προϊόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής.
Keywords
Τυχαία Θέματα