ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, στον απόηχο των διαρροών για τις ενστάσεις του Ταμείου.

Περιμένω να δω γραπτώς τις ενστάσεις του ΔΝΤ… εάν υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τις αντιρρήσεις του Ταμείου.

“Δεν κάνουμε

διαπραγμάτευση με διαρροές, το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Το άγχος του ΔΝΤ είναι οι αριθμοί να βγαίνουν.

Δεν θέλουμε να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις. Αλλά πρέπει και το ΔΝΤ να θέλει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις σε εύλογο χρόνο», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2017, αλλά πρέπει να νομοθετηθούν φέτος, εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγματευτική του, αναφέροντας ότι «δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις».

«Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχυ και στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Παρ’ ότι το ΔΝΤ έχει υψηλότερες απαιτήσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει στο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο υπουργός των Οικονομικών.

ΔΝΤ – Ελλάδα: Δέχεται αύξηση εισφορών έως 1% και απαιτεί μείωση συντάξεων

Τις διαθέσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αποτυπώνει η φράση «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά αλλά έως 1% , ενώ δεν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς νέα μείωση συντάξεων.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και P. Tomsen του ΔΝΤ θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το Ασφαλιστικό, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους.

Πάντως, όπως τονίζουν στην εφημερίδα καλά πληροφορημένες πηγές, ο Tomsen εργάζεται μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο, που είναι η υιοθέτηση μιας «φιλόδοξης» ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η συμφωνία με τον Schaeuble για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η επανεκλογή της Lagarde στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές των δανειστών, δεν είναι κοστολογημένο το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα