Ευ. Μυτιληναίος: Επενδύσεις 600 εκατ. στην Αλουμίνιον την τελευταία 10ετία – Ξαναχτίζουμε την ελληνική βιομηχανία

UPD: Τους στόχους του επενδυτικού προγράμματος που εδραιώνουν την Αλουμίνιον της Ελλάδος ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος , στην εορτή για τα 50 χρόνια του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα διαχείρισης κόστους που έχουν εφαρμοσθεί στην ΑτΕ και της επιτρέπουν να θωρακίζεται ενάντια στους διεθνείς οικονομικούς κλυδωνισμούς. “Ξαναχτίζουμε την ελληνική βιομηχανία”, επισήμαμε, παρουσία του Προέδρου

της Δημοκρατίας.

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Kυρίου Προκόπιου Παυλοπούλου, αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του άρτι ολοκληρωθέντος δεκαετούς επενδυτικού πλάνου της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) του Ομίλου Μυτιληναίος που συμπίπτει με την επέτειο μισού αιώνα λειτουργίας της μεγάλης αυτής ελληνικής βιομηχανίας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος πίστεψε στη δυναμική της ΑτΕ και πολλαπλασίασε την αξία της στο χρόνο. Δέκα χρόνια αδιάλειπτης επενδυτικής πορείας ήταν αρκετά για να μετασχηματίσουν την Αλουμίνιον της Ελλάδος σε μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου διεθνώς και στη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα στην Ε.Ε.

Η εκτόξευση της ΑτΕ στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας αντικατοπτρίζει την σημαντική της συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας και τη συμβολή της στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Με πρωτοποριακές κινήσεις και καινοτόμο προφίλ θέτει τις βάσεις για μία ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστική, που διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο διεθνές περιβάλλον.

Από το 2005 που ο Όμιλος Μυτιληναίος εξαγόρασε την Αλουμίνιον της Ελλάδος προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και την καινοτομία, και οδήγησε την ιστορική αυτή βιομηχανία στο μέλλον ανταποδίδοντας αξία τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στην ελληνική οικονομία. Οι συνολικές επενδύσεις – ενεργειακές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές – που έγιναν στο συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος Σ, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία επένδυση, που ουσιαστικά επισφραγίζει την πρώτη αυτή δυναμική δεκαετία, είναι η εγκατάσταση μίας νέας σύγχρονης μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας, ονομαστικής δυναμικότητας παραγωγής 1.350t ανά ημέρα, που αντικαθιστά προηγούμενες μονάδες πεπερασμένης τεχνολογίας και υψηλής θερμικής κατανάλωσης. Πρόκειται για έργο που μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δίνει μεγάλες δυνατότητες στην ευελιξία της παραγωγής.

Με οδηγό τη στρατηγική εξωστρέφειας που διέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Μυτιληναίος , η Αλουμίνιον της Ελλάδος σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί συνεχώς νέες επενδύσεις. Αποδεικνύει στην πράξη ότι αποτελεί βασικό και ισχυρό πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και της οικονομίας, καθώς στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου αλουμινίου με αποτέλεσμα το 2015 να αναδειχθεί στον 1ο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 19,2% των συνολικών εξαγωγών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα διαχείρισης κόστους που έχουν εφαρμοσθεί στην ΑτΕ και της επιτρέπουν να θωρακίζεται ενάντια στους διεθνείς οικονομικούς κλυδωνισμούς. Παρουσίασε τους στόχους του επενδυτικού προγράμματος που εδραιώνουν την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

«Ο όμιλος σε εποχή πρωτοφανούς κρίσης διεθνώς και στην Ελλάδα, με πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα και πολύ χαμηλή αξία του ευρώ, πραγματοποίησε επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. Ευρώ για να γίνει το Αλουμίνιο η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους ελληνικής προστιθέμενης αξίας. Καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής κατά 50%.

Η εκδήλωση σφραγίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου για πενήντα χρόνια και την ολοκλήρωση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου του ομίλου», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Σημείωσε δε ότι σήμερα η μονάδα είναι η πλέον ανταγωνιστική της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στις τρεις καλύτερες διεθνώς , αφού προηγουμένως διέψευσε τους φόβους και την αγωνία να καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρο τον όμιλο, καθώς την ίδια περίοδο έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια του κλάδου στην Ευρώπη.

«Δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά πράγματα. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις και την προσπάθεια για αύξηση παραγωγικότητας. Θέλουμε η ΑλτΕ να αποτελέσει ένα λιθαράκι στο ξαναχτίσιμο της ελληνικής βιομηχανίας της νέας εποχής» κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

«Η εταιρία λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η επιτυχία μας δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και η ελληνική βιομηχανία θα αποτελέσει προς ευχή της ελληνικής αριστείας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Στεφανίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΑλτΕ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κα Ντόρα Μπακογιάννη και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης , ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος κ.α.

Η παραγωγή του εργοστασίου φθάνει σήμερα στους 820.000 τον. Αλουμίνας και 120.000 τον αλουμινίου το χρόνο. Απασχολεί 1500 εργαζόμενους, κυρίως από την τοπική κοινωνία ενώ άλλοι 250 εργάζονται στην θυγατρική Δελφοί Δίστομο που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας και Έργων EPC. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 2.700 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα