Εurobank: ΑΜΚ 2 δισ. ευρώ – Ήρθε η ώρα για την ιδιωτικοποίηση

(upd)Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου , η οποία θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2014, προχωρά η Eurobank, με την τρόικα να έχει ήδη δώσει το “πράσινο φως”.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, αρχίζει η διαδικασία για την άντληση €2 δισ. περίπου µέσω αύξησης κεφαλαίου. Το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την Eurobank
και το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λαµβάνοντας υπόψη τη δηµοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.Η προτεινόµενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήµα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει την δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονοµία.Η προτεινόµενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγµατοποιηθεί µέσω διάθεσης µετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήµερα το 95,2% των µετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σηµαντικού µεριδίου µετοχών της Eurobank από έναν ή µια οµάδα θεσµικών επενδυτών («anchor investors»).Η Barclays Bank PLC, ενεργώντας µέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστηµα Λονδίνου της
Deutsche Bank AG, και η JP Morgan Securities PLC, ενεργούν ως ∆ιεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής.

Η Eurobank είναι ένας τραπεζικός όµιλος µε συνολικό ενοποιηµένο ενεργητικό €82 δισ. pro forma, µετά τις πρόσφατες εξαγορές του Νέου Ταχυδροµικού Ταµιευτήριου Α.Τ.Ε. και της Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε., προσφέρει δε πλήρες φάσµα τραπεζικών υπηρεσιών σε οκτώ χώρες, κυρίως στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Η τρόικα λέει «ναι» στην πρόταση του ΤΧΣ να ιδιωτικοποιηθεί η Eurobank, με αύξηση κεφαλαίου περίπου 2 δισ , όμως το ερώτημα παραμένει: Σε ποια τιμή θα διενεργηθεί η αύξηση;

Η Lazard και η JP Morgan εισηγούνται να διενεργηθεί μελέτη αποτίμησης της Eurobank, για να προσδιορισθεί η δίκαιη αξία της. Είναι βέβαιο, ότι η μελέτη, αν γίνει θα βγάλει δίκαιη αξία αρκετά πιο χαμηλή από αυτήν που πλήρωσε το ΤΧΣ, το οποίο θα γράψει ζημιά.

Μήπως, λοιπόν, λέει η άλλη πλευρά, είναι καλύτερα να προχωρήσει πρώτα ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετά να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση;

‘Όχι» είναι η απάντηση. «Απλά, γιατί τώρα είναι ευνοική η συγκυρία, τώρα υπάρχει ενδιαφέρον απόfunds, διεθνείς επενδυτές και πιθανόν και από «ελληνικό σχήμα επενδυτών». Κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό το ενδιαφέρον θα υπάρξει και στους προσεχείς μήνες, δεδομένων και των πολιτικών αβεβαιοτήτων στην Ελλάδα».

Το “όχι”, ενισχύεται και από το γεγονός ότι στη θέση του CEO βρίσκεται ο κ.Χ.Μεγάλου, η επιλογή του οποίου δεν έγινε απλά για να “τρέξει” την τράπεζα, αλλά σαφέστατα, γιατί κρίθηκε πως ήταν το πρόσωπο που είχε την εμπειρία και όλα τα εχέγγυα προκειμένου να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα αναφέρονται όμως μόνο στην περίπτωση της Eurobank.

Original article: Εurobank: ΑΜΚ 2 δισ. ευρώ – Ήρθε η ώρα για την ιδιωτικοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα