ΕΤΣΙ ΒΓΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – “ΚΛΕΙΔΙ” Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-DIMON

Με την Ελλάδα να έχει αποκλειστεί από τις αγορές για τέσσερα χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει κανένα ρίσκο αναφορικά με την έκδοση του πρώτου ομολόγου, γράφει το Bloomberg.

Αρχισε μήνες πριν να «μαζεύει» επενδυτές για την έκδοση η οποία αποδείχθηκε «ακαταμάχητη» για ομίλους όπως η BlackRock Inc. και η Invesco Ltd.

Σύμφωνα με το Bloomberg

«κλειδί» αποδείχθηκε ένα ραντεβού με επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στο Μανχάταν, το οποίο οργάνωσε ο CEO του ομίλου Jamie Dimon. Την πληροφορία δίνουν δυο πηγές του πρακτορείου που ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Η στρατηγική αυτή οδήγησε στην επιτυχή έκδοση και την υπερκάλυψη κατά επτά φορές παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Η επένδυση δεν είναι χωρίς ρίσκο σημειώνει ο Mark Nash, μανατζερ στην Invesco η οποία διαχειρίζεται επενδύσεις 787 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 177 δισ. είναι τοποθετημένα σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. «Στηρίζεται στο ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Τα θεμελιώδη για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινα αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βελτιώνονται πολύ».

Μεταξύ των αγοραστών, εκτός της Invesco, ήταν οι Greylock Capital Management LLC και Legal & General Investment Management. Συμμετείχε επίσης η BlackRock (διαχειρίζεται 4 τρισ. δολάρια).

Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν πάνω από 400% από τον Ιούνιο του 2012 και έπειτα. Το επιτόκιο στο 10ετες έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 και σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα προτίμησε η διάθεση να γίνει μέσω τραπεζών, όπως η JP Morgan, και όχι με δημοπρασία προκειμένου να εξασφαλίσει την υψηλή ζήτηση. Η χρονική στιγμή επιλέχθηκε προκειμένου να εκμεταλλευτεί η χώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα του Νότου, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της υψηλής ζήτησης. Σε αυτό συμβάλει τόσο η ευρωπαϊκή ανάκαμψη, όσο και η πρόβλεψη ότι ο Μάριο Ντράγκι θα κινηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο προήλθε κυρίως από «real money» επενδυτές, αυτούς δηλαδή που χρησιμοποιούν υφιστάμενα κεφάλαια για την επένδυση και όχι δανεικά.

Στη δευτερογενή αγορά το 5ετές ξεκίνησε δεχόμενο πιέσεις με αποτέλεσμα η απόδοση να αυξηθεί στο 5,16% στις 14 Απριλίου, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,81%, όπου βρέθηκε χθες Τετάρτη. Κάποιοι, όπως η Acatis IfK Value πούλησαν ένα μικρό κομμάτι της θέσης τους την πρώτη μέρα βγάζοντας ένα πρώτο κέρδος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, υπήρχαν επενδυτές που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τους ελληνικούς τίτλους. Αιτία ήταν το υψηλό χρέος, η μεγάλη ύφεση που προηγήθηκε και στέρησε από την οικονομία το 1/4 της δύναμής της σε όρους ΑΕΠ.

Αυτές τις ανησυχίες αντιμετώπισε ο Σαμαράς στο ραντεβού που είχε με τους επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε ήδη συναντηθεί με τον Dimon και τον Αύγουστο όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές.

Ο Dimon, του οποίου ο παππούς πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στην Αθήνα, ξεκίνησε τη συνάντηση με τους επενδυτές τον Σεπτέμβριο μιλώντας με καλά λόγια για τον Σαμαρά και τις προσπάθειές του να αλλάξει την πορεία της χώρας. Μετά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις θέσεις του στους επενδυτές εξηγώντας γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Είναι για το συμφέρον όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει, και εμείς στην JP Morgan με χαρά θα κάνουμε ότι μας αναλογεί», έγραψε σε email ο 58χρονος Dimon προ δυο ημερών.

O CEO της Greylock, Hans Humes, δηλώνει ότι πήρε μέρος στην πώληση του ομολόγου στοιχηματίζοντας ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί. Το hedge fund του είναι μεταξύ αυτών που έβγαλαν χρήματα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από το 2012 ποντάροντας ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει τη διάλυση της ευρωζώνης.

«Πειστήκαμε για τις μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι η ώρα άλλαξε πορεία», δήλωνε. «Δεδομένου ότι είμαστε κοντά σε αυτή την ιστορία και πολύ υποστηρικτικοί για αυτό που κάνει η Ελλάδα φυσικά θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη παραγγελία». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα δώσει το παρόν σε επόμενες εκδόσεις ενώ θα εξετάσει και τις εκδόσεις εταιρικού χρέους.

Original article: ΕΤΣΙ ΒΓΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – “ΚΛΕΙΔΙ” Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-DIMON.

Keywords
Τυχαία Θέματα