Έτσι πλήρωσε η Ελλάδα το ΔΝΤ – Ρευστό τέλος – Γιατί το δέχθηκαν οι δανειστές

Μέσω του λογαριασμού ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) πληρώθηκε η δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, καθώς το κράτος έχει ξεμείνει από ρευστότητα, με τους δανειστές να δέχονται αυτό το “κόλπο” προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο θέμα αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα και η γερμανική εφημερίδα Bild,

η οποία κάνει λόγο για το “μεγάλο κόλπο” της Ελλάδας προκειμένου να καταβληθεί η δόση στο Ταμείο.

«Λίγες ώρες πριν, τα χρήματα δεν υπήρχαν στα Δημόσια ταμεία, όμως η χώρα κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος της και να παρουσιαστεί στο Eurogroup, παρουσιάζοντας την συνδρομή της στο ΔΝΤ ως εξόφληση του χρέους», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Bild τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ προήλθαν από τον λογαριασμό ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η Bild επικαλείται πηγές της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες αναφέρουν ότι εφόσον υπάρχουν τα χρήματα, δεν τίθεται θέμα απάτης.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

upd: Πού πήγαν όλοι εκείνοι οι …επαναστάτες των τηλεπαραθύρων που απειλούσαν πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ και θα προτιμήσει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του λαού; Η Ελλάδα λοιπόν τα ακούμπησε κανονικότατα στο ΔΝΤ, πληρώνει και μισθούς – συντάξεις…

Εντολή να πληρωθεί η δόση 750 εκ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Προφανώς και έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό άλλωστε ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην καταβολή της δόσης του ΔΝΤ» διαβεβαιώνει κυβερνητική πηγή, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν με την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, τα χρήματα του Δημοσίου επαρκούν, για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαΐου.

Το ερώτημα αυτό είχε απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα τους πάντες, αφού τα διαθέσιμα στο κρατικό ταμείο ήταν οριακά.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί τελεσίγραφα, ούτε έχει απευθύνει και ότι η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί την Τρίτη κανονικά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτυπωθεί στο Eurogroup η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί τελεσίγραφα, ούτε έχει απευθύνει και ότι η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί αύριο κανονικά.

“Δεν έχουμε κρύψει τίποτα για την κατάσταση της ρευστότητας”, αντέτεινε ο κ. Σακελλαρίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt περί διπλού νομίσματος, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί τέτοιες προτάσεις.

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με το e-mail από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι είναι θέμα της ίδιας της ΤτΕ να διασφαλίσει την αξιοπιστία της.

Επίσης σημείωσε ότι εάν υπάρχει ζήτημα υποκλοπής του e-mail, τότε αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί από τη δικαιοσύνη.

Για το θέμα του δημοψηφίσματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε τη νωπή λαϊκή εντολή. Η συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που περιέχει η λαϊκή εντολή». Πρόσθεσε όμως ότι «η κυβέρνηση δεν φοβάται την λαϊκή ετυμηγορία».

Ο κ. Σακελλαρίδης όταν ρωτήθηκε αν το δημοψήφισμα είναι καταφύγιο δειλών ή υπερόπλο είπε ότι είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία εκφράζεται ο ελληνικός λαός με τρόπο δημοκρατικό.

«Επομένως», είπε, «σε κάθε περίπτωση όχι μόνο δεν σε καθιστά δειλό αλλά σε καθιστά ως κάποιον ο οποίος σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο είπε ότι «τα ζητήματα τα χρηματοδοτικά δεν τα έχουμε κρύψει ποτέ. Μετά τον Ιούνιο έρχονται μεγάλες λήξεις ομολόγων. Το θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται βοήθεια αλλά δεν θα έχει τα χρηματοδοτικά πακέτα του παρελθόντος. Όχι σε νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα