Έτοιμες οι πλατφόρμες για τα 800 ευρώ και τα μειωμένα ενοίκια

Έτοιμες οι ειδικές πλατφόρμες και τα ηλεκτρονικά έντυπα για την αποζημίωση και τα ενοίκια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν οι δύο  υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις:

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων

(κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αναφέρονται σε δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο:

Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr  θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την διαδικασία αυτή καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη.

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Οι δύο πλατφόρμες αποτελούν ένα μοναδικό εγχείρημα και οφείλω συγχαρητήρια τόσο στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Αννα Στρατινάκη όσο και στο στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εργασίας που κατάφεραν να το δημιουργήσουν από μηδενική βάση και να το ολοκληρώσουν σε ελάχιστο χρόνο. Πρόκειται για τα δύο σημαντικά εργαλεία του Υπουργείου που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για την διαφανή, γρήγορη και αποτελεσματική αποζημίωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του ιού».

Ποιοι δικαιούνται να πληρώσουν το 60% του ενοικίου Μάρτιο – Απρίλιο

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μείωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης αλλά και της κύριας κατοικίας για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου όσων αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό αποσαφηνίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.

Το χαρτόσημο και ο ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος που προβλέπεται με βάση την ΠΝΠ δε γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.

Η μείωση του μισθίου ισχύει και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δυο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Επίσης η μείωση του μισθώματος κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ισχύει και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Για την εφαρμογή του μέτρου απαιτείται ο εργαζόμενος να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων.

Οδηγός: Ποιοι μισθωτοί, επαγγελματίες θα πάρουν τα 800 ευρώ

Σε ποιους θα χορηγηθεί το επίδομα των 800 ευρώ λόγω κορωνοϊού

Δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ είναι

—Μισθωτοί των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους, οι οποίοι υπολογίζονται σε 500.000.
—Σε μισθωτούς επιχειρήσεων των οποίων μειώθηκε ο τζίρος λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.
Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Το μέτρο αφορά 1 εκατ. μισθωτούς.
—-Το επίδομα θα λάβουν ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται.

Διευκρινίσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε πως σταματάει έως το τέλος Απριλίου.
Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου
Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φόρα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.
Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την καταβολή του επιδόματος

Η αίτηση υπαγωγής στα 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων .Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων πληρωμής.

Επιπλέον οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν στο προσωπικό τους τις νόμιμες αποδοχές τους μέχρι την ημέρα της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους η την υπαγωγή τους στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης. Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που όφειλε να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο μεταχρονολογημένα μαζί με το δώρο αδείας για να μην υποστούν ασφυξία οι επιχειρήσεις . Οι εργοδότες που δεν το καταβάλλουν τη Μεγάλη Τετάρτη δε θα διώκονται ποινικά. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε τους εργοδότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο προκειμένου να αφήσουν διαθέσιμους πόρους στην πολιτεία να στηρίξει τους αδύναμους.

Τι δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Για όλους τους αυτοαπασχολούμενους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα – που πλήττονται προβλέπεται αρχές Απριλίου ενίσχυση ύψους 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου. Ταυτόχρονα αναβάλλονται για 4 μήνες όλες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις που ήταν πληρωτέες τέλη Μαρτίου. Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

Τι προβλέπεται για το ενοίκιο

Οι επιχειρηματίες που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, μπορούν να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται, εφόσον το ενοίκιο αφορά την πρώτη κατοικία τους.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ

Έως τις 31/3/2020 θα πρέπει να έχουν γίνει οι αιτήσεις για τις έκτακτες ενισχύσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Εξήγησε ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλλουν αιτήσεις και στη συνέχεια θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Οι πληρωμές των ποσών που αντιστοιχούν σε όλο αυτό τον πληθυσμό θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα εταιρίες που δεν έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν κανονικά, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να το δώσουν στους εργαζόμενους κανονικά.

«Για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ θα καταβάλλουν το δώρο κανονικά και υποχρεωτικά με βάση το νόμο», τόνισε ο κ. Βρούτσης

Οκτακόσια ευρώ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους, επαγγελματίες – Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι – Στο “κλουβί” οι εισπρακτικές – 6 δισ. απο Ε.Ε σε εταιρείες

Keywords
Τυχαία Θέματα