Έληξε η κρίση στην Εθνική Τράπεζα χάρη στην παρέμβαση Στουρνάρα

Έληξε η κρίση στην Εθνική Τράπεζα χάρη στην παρέμβαση Στουρνάρα. Η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έσωσε το κύρος του τραπεζικού συστήματος, το οποίο κλονίστηκε από τους ατυχείς χειρισμούς της Εθνικής Τράπεζας

και του ΤΧΣ.

Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κατά το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της, με μόνον 1 ψήφο κατά και με 12 υπέρ. Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε χθες και προχθές το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η κατάσταση με τα διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας έφθασε στο μη παρέκει. Και η γελοιοποίηση των θεσμών, δεν έχει προηγούμενο, με τα όσα προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του SSM, “πείθεται” το ΤΧΣ να διατηρήσει τον κ.Λ.Φραγκιαδάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εκλεγεί ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος στη θέση του προέδρου, δεδομένου ότι ο κ. Δ. Τσιτσιράγκος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Κανένας δεν θα παραιτηθεί; Ούτε ο κ.Φραγκιαδάκης που δεν ακολούθησε την εντολή του ΤΧΣ με το 40% των μετοχών της ΕΤΕ που διαθέτει; Ούτε η διοίκηση του ΤΧΣ που σε ρόλο …τραμπάκουλα έγινε “ρόμπα” από το ΔΣ της Εθνικής;

Μία από τις δύο πλευρές, ΔΣ ΕΤΕ και ΤΧΣ, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το διασυρμό του ονόματος και του κύρους της Εθνικής…

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ, συζητήθηκαν σε κλίμα έντασης οι εξελίξεις στην τράπεζα μετά την εκλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., κόντρα στη βούληση του Ταμείου και μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, που είχε προτείνει τον κ.Δ.Τσιτσιράγκο.

Στελέχη του ΤΧΣ ζήτησαν την παραίτηση του Λ. Φραγκιαδάκη ως «αναγκαίο όρο» για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μην οδηγηθεί το θέμα σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση.

Άλλα στελέχη, από την ελληνική πλευρά του ΤΧΣ, πρότειναν συμβιβαστική λύση: Να παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος ο κ.Φραγκιαδάκης και να παραιτηθούν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Θωμόπουλος και Τσιτσιράγκος, ώστε να ξεκινήσει νέα διαδικασία για την εκλογή Προέδρου.

Εθνική Τράπεζα: Αύριο η απόφαση του ΤΧΣ για τη διοίκηση

Keywords
Τυχαία Θέματα