ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πέτυχε και με το παραπάνω η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ, την στιγμή που ζητούσε 975 εκ. ευρώ. Το νούμερο αυτό φανερώνει πως η τράπεζα πλησιάζει το στόχο για κάλυψη του 12% της αύξησης κεφαλαίου της από ιδιωτικά κεφάλαια, στέφοντας με απόλυτη επιτυχία της διαδικασία της ΑΜΚ.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Σήμερα είναι

η τελευταία ημέρα των εγγραφών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και επισήμως η Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στο Χρηματιστήριο και στην ιστοσελίδα της, την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουνίου. Δεδομένη θεωρούν κύκλοι της αγοράς που έχουν εικόνα των εγγραφών στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη, τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του ομίλου.

H ΕΤΕ θα αντλήσει τουλάχιστον 975 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαιακών της αναγκών.Ως εκ τούτου, δε θα χρειαστεί η έκδοση μετατρέιμων ομολογιών (CoCos).

Με βάση εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου από 2.000 άτομα τα οποία δεν αποτελούν σημερινούς μετόχους της Τράπεζας, ούτε αγόρασαν μετοχές ή δικαιώματα στο πλαίσιο της αύξησης, αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν νέες μετοχές Εθνικής, από τις τυχόν αδιάθετες.

Ομως, προτεραιότητα στην απόκτηση μετοχών από τα αδιάθετα έχουν οι μέτοχοι που ήδη έχουν εγγραφεί και έχουν ζητήσει αδιάθετες μετοχές. Ετσι θα ικανοποιηθούν σε πρώτη φάση οι μέτοχοι και αν τυχόν περισσέψουν αδιάθετα πακέτα μετοχών, θα μπορούν να διατεθούν στα παραπάνω 2.000 άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ενημέρωση για τη διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών θα δοθεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου. Στις 21 Ιουνίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο ΣΑΤ οι νέες μετοχές και τα warrants, τα οποία θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 25 Ιουνίου.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ CITIGROUP

Επαρκή χαρακτηρίζει τα κεφάλαια της Εθνικής η Citigroup, δίνοντας σύσταση neutral (ουδετερότητα) χωρίς τιμή στόχο.

Σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας, η Εθνική μπορεί να βοηθηθεί από τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στο pro forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περί τις 110 μονάδες βάσης.Όμως η Citigroup εκτιμά ότι η αποτίμηση της ΕΤΕ είναι αισιόδοξη, καθώς στηρίζεται στην υπερεκτίμηση για τα μελλοντικά κέρδη.Η Citigroup επισημαίνει ότι η Εθνική εξαρτάται ακόμη από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πορεία της οικονομίας, στην προσπάθεια της να επανακτήσει μέρος της κεφαλαιακής επάρκειας που έχασε την τελευταία διετία.Επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο ένα buffer της τάξεως του 1-2% ώστε να μπορούν να απορροφηθούν τυχόν νέες ζημίες ή ο εκτροχιασμός των στόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα