Εθνική Τράπεζα: Διευκρινίσεις για την πώληση της “Εθνική Πανγαία”

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πώληση του 66% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ» από την Εθνική Τράπεζα προς την Invel Real Estate Partners έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε,

η Invel Real Estate Partners δεν είναι ιδιώτης αλλά επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) και επενδύει σε ακίνητα υπό τη διοίκηση μιας διεθνούς ομάδας ιδιαίτερα έμπειρων στελεχών με επικεφαλής τον ιδρυτή, μέτοχο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου. Η εμπειρία της ομάδας σε επενδύσεις ακινήτων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε «sale and lease back» συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη με αντισυμβαλλόμενους μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ιnvel Real Estate Partners δεν είναι εταιρεία συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων (πχ Ισραηλινών) ούτε ανήκει ή ανήκε ποτέ στον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ (Beny Steinmetz).

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί συμμετοχής του κ. Steinmetz στο μετοχικό σχήμα της Invel δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας είναι ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε εμμέσως στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων για την απόκτηση του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» και ουδεμία άλλη ανάμιξη έχει με την Invel Real Estate Partners.

To συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ανήλθε στο ποσό των 653 εκατυ. ευρώ, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ συνιστούν ίδια κεφάλαια με καταβολή 161 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εισφορά ακινήτου στην Ιταλία αξίας 73 εκατ.ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων προήλθε από ομάδα διεθνών επενδυτών ενώ η συναλλαγή περιελάμβανε χρηματοδότηση για το υπόλοιπο ποσό από την Εθνική Τράπεζα (vendor financing).

Τέλος, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση, μέσω της συνεργασίας των δύο ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Invel, ο στόχος των μετόχων ήταν και είναι η εδραίωση της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ως μιας ελληνικής εταιρείας με ηγετική θέση στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και η μεγαλύτερη στο χώρο του real estate, η «ΠΑΝΓΑΙΑ» ολοκλήρωσε επενδυτικές συμφωνίες συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 340 εκατ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές επενδύσεις. Το δε επιχειρηματικό πλάνο της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα