Εθνική Ασφαλιστική: Το lobbing των Κινέζων της Gongbao και αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση πώλησης

Οι Κινέζοι της Gongbao και ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Wong Ching, “σπρώχνουν” όπως μπορούν το project απόκτησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία έχουν καταθέσει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά ύψους 676 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.

Ο κ.Wong Ching συναντήθηκε στην Αθήνα

με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ.Παύλο Μυλωνά προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο σύντομα ή όχι θα προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Ταυτόχρονα, έγινε από την κινέζικη πλευρά, μέσω του συνήθους συστήματος lobbing, επιλεκτική επιλογή μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να δοθεί η “πρέπουσα” δημοσιότητα και να τονιστεί η ανάγκη της Εθνικής να προχωρήσει το deal προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του ομίλου της ΕΤΕ στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος μες τους δανειστές της χώρας προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Μετά την επιλεκτική ενημέρωση, δημοσιεύματα φέρουν την κινέζικη εταιρεία να έχει «άμεσα διαθέσιμα» τα κεφάλαια για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς έχει και τη στήριξη της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο σε όρους κεφαλαιοποίησης, της ICBC, που εμφανίζεται ως εγγυητής.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην επενδυτική επιτροπή της holding εταιρείας, συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι πρώην πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, κάτι που δηλώνει καθαρά την σημασία που αποδίδει ο κινεζικός όμιλος στο άνοιγμά του στην Δύση.

Προς τι όμως όλα αυτά; Και γιατί δεν κλείνει ο διαγωνισμός αν τα παραπάνω ισχύουν;

Η απάντηση είναι ότι η επιχείρηση κινεζικής διείσδυσης στην ασφαλιστική αγορά της Δύσης, ΕΕ-ΗΠΑ, δεν μπορεί να είναι απόφαση της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας. Τα συμφέροντα της ασφαλιστικής αγοράς στη Δύση δεν θα τα καθορίσει η Ελλάδα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που “ταλαιπωρηθήκαμε” με το ελληνοαμερικάνικο σχήμα EXIN- Τ.Κάλαμος, κατόπιν των δημόσιων πιέσεων που ασκήθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ.

Έτσι λοιπόν – και μέχρι να αποφασίσουν οι “μεγάλοι” της Δύσης, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παίζει το σύστημα “καθυστερήσεις” και θα αποφασίσει το τι θα γίνει, μετά τις επαφές που θα έχει τον ερχόμενο μήνα με την DGComp.

Η DGComp είτε θα δώσει το πράσινο φως στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στους κινέζους της Gongbao, είτε θα …διατάξει επανεκκίνηση της όλης διαδικασίας. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω Χρηματιστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα