ΕΤΕ-EUROBANK: Τελικά…γνώριζαν ή δεν γνώριζαν;

09:44 9/4/2013 - Πηγή: BankWars

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η τρόικα είχε προειδοποιήσει από πολύ νωρίς την ελληνική πλευρά για τις ενστάσεις της στο ντιλ Εθνικής – Eurobank, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών και πρώην μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ, διαψεύδουν.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το deal εγκαίρως, στις αρχές του έτους με σχετική επιστολή που είχε φθάσει στο Τ.Χ.Σ., όπως γράφει το Capital.gr.

Η

σχετική επιστολή περιλάμβανε σοβαρές αιτιάσεις όχι μόνο σε σχέση με τα οφέλη που ανέμενε η ελληνική πλευρά από τη συγχώνευση. Βασικά σημείο τριβής ήταν μια ασάφεια σχετικά με νέες κεφαλαιακές ανάγκες που ενώ είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, δεν εδράζονταν πουθενά.

Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα, καθώς η τρόικα θεωρούσε ότι δεν υπάρχει σημείο διαπραγμάτευσης. Για διάφορους λόγους που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τις ισορροπίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το κλίμα που καλλιεργούταν όλο αυτό το διάστημα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Αυτό που φαίνεται να άλλαξε άρδην το κλίμα ήταν μια παρουσίαση που έκαναν στην τρόικα στελέχη του ομίλου της ΕτΕ, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πηγή που παρακολούθησε την παρουσίαση, η προετοιμασία ήταν ελλιπής και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει άποψη η τρόικα, εξαιρετικά αδύναμα. Τότε άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της ήδη ειλημμένης απόφασης.Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο Euro2Day.gr o πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ, Παναγιώτης Θωμόπουλος, υποστηρίζει ότι «δεν είδα ποτέ τέτοια επιστολή από τρόικα όσο ήμουν στο ΤΧΣ».

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Ουδέποτε ήρθε σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών αρχών έγγραφο ή επιστολή της τρόικας, με την οποία να εκφράζονται ενστάσεις για το deal Εθνικής-Eurobank, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε ήρθε σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών αρχών (υπουργείο Οικονομικών, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδας) έγγραφο ή οποιασδήποτε μορφής επιστολή που να αναφέρεται σε ενστάσεις ή αντιρρήσεις των εταίρων μας για την εν εξελίξει διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και Eurobank.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ρήξη ή πρόβλημα στις σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Σχετικά δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι παντελώς αναληθή».

Το BankingNews.gr νωρίτερα μετέδιδε:

Μπορεί η κυβέρνηση να επέμεινε όλο το τελευταίο διάστημα στην αναγκαιότητα της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank όμως οι προθέσεις τη τρόικας ήταν γνωστές εδώ και πολλές εβδομάδες και μάλιστα είχαν καταγραφεί και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Όπως αναφέρουν ακριβείς πληροφορίες στο προσχέδιο που καταρτίζει η τρόικα το οποίο ήδη είναι γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι: “οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών πρέπει να είναι αντιστρέψιμες προκειμένου να μπορεί ο νέος μέτοχος, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χαράξει την δική του στρατηγική σε σχέση με το μέλλον των δύο τραπεζών” .

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ

Τα κεφάλαια που χρειάζονται οι δυο τράπεζες είναι πολλά και δεν θεωρείται πιθανόν να βρεθούν. Έτσι για την ακρίβεια:
- Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί 9,75 δισ ευρώ.Από αυτά τα 9,75 δισ ευρώ τα 7,5 δις ευρώ θα είναι η αμκ και 2,25 δις ευρώ τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές. Η Εθνική θα προχωρήσει σε αμκ ζητώντας από τους ιδιώτες μετόχους της να καλύψουν το 10% των 7,5 δισ ευρώ δηλαδή 750 εκατ ευρώ.Να σημειωθεί ότι τα 750 εκατ δεν μπορεί να καλυφθούν μέσω πώλησης περιουσιακού στοιχείου αλλά μόνο μέσω συμμετοχής ιδιωτών μετόχων.

Eurobank χρειάζεται συνολικά 5,8 δις ευρώ, τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές θα είναι 2 δις ευρώ άρα η αύξηση κεφαλαίου 3,83 δις ευρώ που σημαίνει 383 εκατ για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.

Για την μεν Εθνική οι μεγαλομέτοχοι όπως είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, η οικογένεια Λάτση, η εκκλησία της Ελλάδος κλπ δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα.

Για την Eurobank, η Εθνική που κατέχει περίπου το 85% των μετοχών επίσης δεν πρόκειται να ασκήσει τα δικαιώματα της στην αύξηση.

Στις δυο τράπεζες συνεδριάζουν σε λίγες ώρες τα Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εγκρίνουν τις ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Τι θα γίνει εάν οι δυο τράπεζες περάσουν τελικά υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ
Η Εθνική θα έχει το ΤΧΣ ως βασικό μέτοχο σε ποσοστό κοντά στο 92%, το dilution για τον παλαιό μέτοχο θα είναι συντριπτικό, καταστροφικό.

Επίσης η Εθνική θα δει το ποσοστό της στην Eurobank από 84,35% να μειώνεται στο 4% περίπου.

Αν η Eurobank δεν κάνει την θετική έκπληξη θα κρατικοποιηθεί με το ΤΧΣ να κατέχει ποσοστό κοντά στο 93%, οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν καταστραφεί.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το ΤΧΣ είναι και μοναδικός μέτοχος στο ΤΤ και στην Proton .Δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση το ΤΤ να συγχωνευθεί με την Eurobank για να βελτιωθούν χρηματοοικονομικοί δείκτες και η Proton bank ή άλλες μικρές τράπεζες να ενσωματωθούν στην Εθνική ώστε να αποτραπεί η διάσπαση τους σε good και bad bank. Το ΤΧΣ δε θέλει νέες good-bad γιατί τα 5 δισεκατομμύρια που έχει για αυτό το σκοπό δε φτάνουν και αποκλείεται να βάλει άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα