Έρευνα του METEO – Τι γνωρίζουν και πόσο ενδιαφέρονται οι μαθητές για τα καιρικά φαινόμενα και τους κινδύνους
19:11 1/9/2024
- Πηγή: BankWars
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται το ενδιαφέρον και η ενασχόληση των μαθητών/τριών σε όλη την Ελλάδα με τα καιρικά φαινόμενα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων πρόσφατη μελέτη ερευνητριών/ών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα τον κλιματικό εγγραμματισμό των μαθητών για τα καιρικά φαινόμενα
Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ειδική λειτουργική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κατερίνα Παπαγιαννάκη, η έρευνα, η οποία εστιάζει στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι, ενώ οι μαθητές διαθέτουν μια καλή κατανόηση των καιρικών φαινομένων, αλλά και δεξιότητες για την αξιολόγηση και προσαρμογή στους κινδύνους που απορρέουν από αυτά, η συνολική τους ενασχόληση και το ενδιαφέρον για μάθηση σε αυτά τα θέματα είναι αισθητά χαμηλά. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι μαθητές αποκτούν σχετικές γνώσεις κυρίως μέσω δομημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά τους λείπει το προσωπικό ενδιαφέρον, η υποστήριξη από γονείς ή δασκάλους και η αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους. Αυτό το κενό δείχνει την επείγουσα ανάγκη για πιο εμπνευσμένες και πρακτικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση, με την ενσωμάτωση πραγματικών σεναρίων που συνδέουν τους μαθητές με πιο ουσιαστικό τρόπο με την επιστήμη της μετεωρολογίας και παράλληλα με τη γνώση για την επικινδυνότητα των καιρικών και κλιματικών φαινομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παπαγιαννάκη.
Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, ο κλιματικός εγγραμματισμός είναι κρίσιμος για να ενδυναμώσει τη νέα γενιά να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις που θέτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, που έχουν σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Η μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση του κλιματικού εγγραμματισμού δεν αφορά μόνο στην παρουσίαση δεδομένων – αφορά στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης σύνδεσης και εμπιστοσύνης στην επιστήμη μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών στρατηγικών.
Με βάση τα ευρήματα, οι συγγραφείς προτείνουν πολιτικές που υποστηρίζουν πιο ελκυστικές, βιωματικές εμπειρίες μάθησης, όπως η αξιοποίηση ελεύθερα προσβάσιμων δεδομένων (open data), εικονικών προσομοιώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επεκτείνουν τη μάθηση πέρα από την τάξη. Με την προώθηση αυτών των αλλαγών σε επίπεδο πολιτικής και εντός των σχολικών μονάδων, η εκπαίδευση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενημερωμένων, ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις του μέλλοντος.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαγιαννάκη χρειάζονται καινοτόμα εργαλεία τόσο εικονικής πραγματικότητας όσο και επαυξημένης πραγματικότητας τα οποία θα βοηθήσουν την εκπαίδευση κάποιων ζητημάτων μέσα σε σχολεία. Μέσα σε αυτά, όπως εξηγεί, είναι και το κομμάτι του καιρικού κινδύνου. «Μπορούν να μπουν πιλοτικά στα σχολεία. Υπάρχουν σχολεία που έχουν κάνει συμφωνία μαζί μας να τα αξιοποιήσουν μόλις τελειώσουν. Αυτό που συνειδητοποιούμε είναι ότι πρέπει να ανοιχτούμε κάπως διαφορετικά σε αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι η υψηλή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μαθητές στην επιστήμη αναγνωρίζοντας την σημασία και την αξία της επιστημονικής γνώσης. Όπως επισημαίνει η έρευνα αυτή η εμπιστοσύνη πιθανόν να οφείλεται και να προωθείται από το οικογενειακό ή το εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Το μειωμένο ωστόσο ενδιαφέρον των μαθητών για τα καιρικά φαινόμενα και τους συνδεόμενους κινδύνους φαίνεται πως προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι όλο και εντονότερες. «Η απουσία ενδιαφέροντος για ένα ζήτημα, ακόμα και αν έχεις κάποια γνώση, σου δημιουργεί έλλειμμα ως προς την ουσιαστική, αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν πραγματικά δεν έχεις ενδιαφέρον και πλήρη κατανόηση και γνώση, και γνώση με διαδραστικούς τρόπους που να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, όπως εικονικές προσομοιώσεις, τότε δεν συνδέεσαι τόσο πολύ με αυτό το κομμάτι», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Παπαγιαννάκη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ‘TripGift’ σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως τονίζει η κυρία Παπαγιαννάκη δεν είχε διεξαχθεί στο παρελθόν στο σχολείο παρόμοια μελέτη που να περιλαμβάνει θεματικές όπως η μετεωρολογία, οι φυσικές καταστροφές κλπ., ενώ όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς μελέτες έχουν δείξει ότι η σχολική εκπαίδευση σε θέματα καταστροφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από αυτές .
Σημειώνεται ότι την μελέτη εκπονούν η Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Μακρή, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ: https://doi.org/10.3390/geohazards5030043
Keywords
meteo.gr, www.meteo.gr, meteo, ερευνα, ελλαδα, μετεο, αθηνα, συμμετοχή, σχολεια, νέα, data, απε-μπε, οφείλεται, https, αξια, οφειλετες δημοσιου, πυρκαγιες, αξιολογηση, γνωση, εργαλεια, θεμα, απε, απε-μπε, αυτοπεποιθηση, γονεις, δειχνει, εκπαιδευση, ετων, κυρια, λειπει, μειωση, μπορειτε, νεα γενια, μπε, ουσιαστικο, οφείλεται, παρουσιαση, περιβαλλον, ρολο, συμμετοχή, σχολειο, υψηλη, γνωσεις, https, ιδιαιτερα, κομματι, μελετη, μεσογειος, θεματα
Αναζητήσεις
erevna-tou-meteo--ti-gnorizoun-kai-poso-endiaferontai-oi-mathites-gia-ta-kairika-fainomena-kai-tous-kindynous.htm
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Επεισόδια σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα - 33 προσαγωγές
- ΚΤΕΛ Κηφισού: Επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ.- «Ταξί» χωρίς άδεια και χωρίς…ταξίμετρο
- Ένταση σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα - Δεκάδες προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.
- Επεισόδια σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα – Σε 33 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ
- Ταξιδιωτική… κούραση: Γιατί οι νεότερες γενιές μειώνουν τα σχέδια για καλοκαιρινές αποδράσεις
- Ναμίμπια: Σφαγή ελεφάντων και ιπποποτάμων ενάντια στην πείνα
- Σολτς και Στάρμερ σε πνεύμα «κράτα με να σε κρατώ»
- ΔΕΗ: Φθηνότερο σε σχέση με τον Αύγουστο το "πράσινο" τιμολόγιο Σεπτεμβρίου
- Οι δέκα αλλαγές που αναμένονται στις συντάξεις
- Συντάξεις: Αυτές είναι 10 αλλαγές που θα γίνουν – Τι πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με τους εργατολόγους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΔΕΗ: Φθηνότερο, σε σχέση με τον Αύγουστο, το «πράσινο» τιμολόγιο Σεπτεμβρίου
- Ελισσάβετ Φελώνη καθηγήτρια Υδρολογίας: Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης νερού στην Αττική
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης
- Έρευνα του METEO – Τι γνωρίζουν και πόσο ενδιαφέρονται οι μαθητές για τα καιρικά φαινόμενα και τους κινδύνους
- Τελευταία Νέα BankWars
- Έρευνα του METEO – Τι γνωρίζουν και πόσο ενδιαφέρονται οι μαθητές για τα καιρικά φαινόμενα και τους κινδύνους
- Ελισσάβετ Φελώνη καθηγήτρια Υδρολογίας: Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης νερού στην Αττική
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης
- ΔΕΗ: Φθηνότερο, σε σχέση με τον Αύγουστο, το «πράσινο» τιμολόγιο Σεπτεμβρίου
- Πολάκης κατά Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας με ξεκάθαρες θέσεις, «όχι ασύνδετα βίντεο στα social media»
- Τράπεζες: Επιβραδύνεται η στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις
- Σε τέσσερις άξονες οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – Κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα
- «Πέταξε» η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια – Πώς καταγράφονται οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και οι αφίξεις εσωτερικού
- Τα 4 μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοπρασία ετήσιων εντόκων την Τετάρτη 4/9 – Δικαίωμα συμμετοχής σε ιδιώτες
- Εκπνέει σήμερα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS
- Η «επανίδρυση» Κασσελάκη, οι 87 και ο ύφαλος Πολάκη
- Στέφανος Κασσελάκης: "Αν κάποιοι θεωρούν ότι ήλθε η ώρα για μία ακόμη προεδρική εκλογή ας το θέσουν στην Κ.Ε"
- Επαγγελματίες: Τέλος χρόνου για δωρεάν εγγραφή στο IRIS – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Τα «ύπουλα» deals των big tech: Πώς απορροφούν start-ups της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς να τις αγοράζουν
- Τα καθημερινά προβλήματα
- Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ζητά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
- Νέα έρευνα: Φάρμακο της Bayer με διπλό όφελος για νεφρική δυσλειτουργία και καρδιά
- Η Ρωσία θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα εξαιτίας των ενεργειών της Δύσης στην Ουκρανία