Έρχονται μειώσεις του προγράμματος QE από την Fed, προειδοποιεί η Barclays

Η Fed θα αρχίσει τον περιορισμό των αγορών assets στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αναφέρει έκθεση της Barclays.

Η τράπεζα αναμένει ότι οι μηνιαίες αγορές assets θα μειωθούν σε 70 δισ. δολάρια, από 85 δισ. δολάρια αυτή τη στιγμή, με μείωση ύψους 10 δισ. δολάρια στις αγορές ομολόγων (treasuries) και 5 δισ. δολάρια περικοπή στις αγορές MBS

(ενυπόθηκες ασφάλειες).

Λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνει η Barclays, τις προβλέψεις της ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο όριο 7% το 1ο τρίμηνο του 2014 , αναμένονται περαιτέρω μειώσεις του προγράμματος QE να ανακοινώνονται ανά διάστημα λίγων μηνών, από εδώ και στο εξής, με το τέλος των αγορών assets να έρχεται στις αρχές του 2014.

Επιπτώσεις

Όπως υπογραμμίζει η Barcalys, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μικτές αντιδράσεις στις τιμές των assets παγκοσμίως, με την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ να είναι πιο εμφανής από ό, τι θα μπορούσε να είναι κατά τη διάρκεια μιας ομοιόμορφα ισορροπημένης ανάκαμψης.

Επίσης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν κάλλιστα να ζήσουν έντονες διακυμάνσεις, καθώς τα στοιχεία θα είναι επίσης ευμετάβλητα, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την ισχύ της ανάκαμψης.

Τέλος, η σταθερότητα των αναδυόμενων αγορών με ανοιχτούς τρεχούμενους λογαριασμούς και υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης (εξωτερικές/ξένων νομισμάτων), θα δοκιμαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα