ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ – Η ΑΦΙΞΗ – Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ – Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΜΙΛΙΑ (VIDEO)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ – ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ – ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΠΩΣ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ, σαν σήμερα, το 1974 φθάνει στην Αθήνα από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας που διέθεσε ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ” Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος, κατόπιν πρόσκλησης του τότε

Προέδρου στρατηγού Φ. Γκιζίκη.

Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, η τελευταία έκφραση της οποίας (Ιωαννίδης) οδήγησε και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NVp-yFYFyLI

ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ…

“Εμείς οι Έλληνες, έχομεν την αδυναμίαν να λησμονούμε σύντομα τους κινδύνους….Έχομεν επίσης την κακήν συνήθειαν να καταστρέφομεν με τα ίδια μας τα χέρια ό,τι με κόπους και θυσίες δημιουργούμε. Και αυτό, το πράττουμε κατά κανόνα, εις τας παραμονάς της επιτυχίας. Την αδυναμίαν μας αυτήν ακριβώς συμβολίζει ο μύθος του Σισύφου….”

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eU7ej05_dHA

ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ, σαν σήμερα, το 1974 φθάνει στην Αθήνα από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλή με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας που διέθεσε ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ” Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Προέδρου στρατηγού Φ. Γκιζίκη.

Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, η τελευταία έκφραση της οποίας (Ιωαννίδης) οδήγησε και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Στις 15 Ιουλίου 1974 είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και στις 20 Ιουλίου είχε αρχίσει η αποβατική επιχείρηση των Τούρκων στην Κύπρο.

Στις 23 Ιουλίου 1974, και κάτω από την πίεση των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, το στρατιωτικό καθεστώς του «αόρατου» δικτάτορα Ιωαννίδη, κατέρρευσε παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς.
Υπο αυτό το πρίσμα εύστοχα παρατηρεί ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος πως «Η 24 Ιουλίου 1974 συμβολίζει όχι μόνο το χαρμόσυνο γεγονός της επανισχύος στην Ελλάδα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και το λυπηρότατο γεγονός της κυπριακής τραγωδίας. Αρα, όχι μόνο εορτασμός, αλλά και πένθος εθνικό ταιριάζει στην ιστορική αυτήν επέτειο».

Οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας με πολιτικούς στην Αθήνα, οδήγησαν στη λύση Καραμανλή, που προχώρησε άμεσα στα πρώτα μέτρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, όπως η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, η απόλυση των πολιτικών κρατουμένων, η κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, η απόδοση ιθαγενειών απ’ όσους είχαν αφαιρεθεί κ.α.

Η μεταπολίτευση του 1974, οδήγησε στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, στο νέο Σύνταγμα, στην ομαλή εναλλαγή της εξουσίας και στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Keywords
Αναζητήσεις
ομιλια καραμανλη 1974, αφιξη καραμανλη 1974
Τυχαία Θέματα