ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ – Η Ε.Ε. ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ – ΡΑΛΙ ΣΤΟ Χ.Α.

14:50 5/2/2014 - Πηγή: BankWars

Επίσημες ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα αναμένονται αύριο Πέμπτη, καθώς μειώνεται σταδιακά η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές σε δημοσιονομικά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τραπεζικό τομέα.

Μιλώντας στον in.gr κύκλοι της τρόικα ξεκαθάρισαν πως προϋπόθεση για την επιστροφή των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα

είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε στο in.gr πως στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών έως τις 17 Φεβρουαρίου και δεν έχει μετακινηθεί για τις 10 Μαρτίου οπότε είναι η επομένη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΧΣ

Επιστολή στην Τρόικα απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2Day, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία για το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα διέπει τόσο τη λειτουργία του όσο και τη διάθεση μετοχών συστημικών τραπεζών.

Το Ταμείο ζητά την επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έπρεπε να έχει ψηφισθεί από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ – ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα από το εξωτερικό αναφέρουν πως η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα με νέο δάνειο αλλά και πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους της χώρας.

Η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων προηγούμενης βοήθειας κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών των Ευρωπαίων, μεταδίδει το Bloomberg.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι το Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε το χρέος, το οποίο και έχουμε κάνει προηγουμένως με την μείωση των επιτοκίων ή την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Αυτού του τύπου τα μέτρα είναι δυνατά αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem χθες, στο ραδιόφωνο RTLZ.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΑ

Οι καλές ειδήσεις για την αποπληρωμή δανείων καθώς και η διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα ωθούν το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε νέα ύψη την Τετάρτη. Στις 14:45 ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη +3,65% και “εκτόξευση” στις 1.256 μονάδες. Ράλι σημειώνουν τα warrants και οι μετοχές των τραπεζών.

ΟΜΟΛΟΓΑ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ SPREAD

Στο σχέδιο της ΕΕ για επιμήκυνση των ελληνικών δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια με παράλληλη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. που αποκαλύπτει το Bloomberg αντιδρούν τα ελληνικά ομόλογα με υποχώρηση του spread.

Ειδικότερα, το spread του ελληνικού δεκαετούς σημειώνει κάθετη πτώση άνω των 20 μ.β. στις 659 μ.β. αυτή την ώρα, ενώ το πρωί κινούνταν ήπια πτωτικά στις 684 μ.β.

Original article: ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ – Η Ε.Ε. ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ – ΡΑΛΙ ΣΤΟ Χ.Α..

Keywords
Τυχαία Θέματα