Standard & Poor’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα σε “Β” – Υποχωρούν οι κίνδυνοι

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor, κατά μία βαθμίδα, σε “B” από “Β-“, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το outlook της αξιολόγησης, είναι σταθερό, ενώ η S&P σημειώνει τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία.

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποχωρήσει.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για το 2014 και 1,9% για το 2015, ενώ το ελληνικό χρέος

αναμένεται να διαμορφωθεί στο 176% του ΑΕΠ το 2014 και να υποχωρήσει στο 173% το 2015 και στο 164% το 2017.

“Περιμένουμε ότι η αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2017″, σημειώνει η S&P.

Η ανάκαμψη του πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα στηρίξει την προσπάθεια για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2014 – 2017, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.

Το ποσοστό του 2% είναι μικρότερο έναντι του στόχου για 4,5% που έχει θέσει η τρόικα, ωστόσο, σύμφωνα με την S&P, πρόκειται έναν στόχο πολύ πιο εφικτό, από πολιτικής πλευράς.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντλεί ευρωπαϊκά κεφάλαια, ενώ από εδώ και στο εξής θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, υπογραμμίζει η Standard & Poor’s.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για ήπιες μειώσεις φόρων, ενώ διαπιστώνει ελαφρά παγίωση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η S&P εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα προέλθουν από τον επίσημο τομέα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η S&P θα ανεβάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα δηλαδή σε «B», από «Β-» που την αξιολογεί σήμερα, εξέλιξη που θα επιβεβαιώσει τη θετική αλλαγή κλίματος έναντι της Αθήνας.

Αναμένεται επίσης βελτίωση του outlook από «σταθερό» σε θετικό.

Αναλυτές των Bank of America Merrill Lynch και Commerzbank δήλωσαν πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg πως η S&P θα αναφέρει στην έκθεσή της ότι το προφίλ χρέους της ελληνικής κυβέρνησης έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα επιδοκιμάζει τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία σταδιακά εξισορροπείται από τις πολλές ανισότητες του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα