Επτά πρώην στελέχη της Deutsche Bank καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο

Επτά πρώην στελέχη της Deutsche Bank καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο για συμμετοχή σε σκάνδαλο που αφορά συναλλαγές πιστοποιήσεων εκπομπών ρύπων.

Οι τραπεζίτες συμμετείχαν σε ένα «εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο», ανέφερε ο προεδρεύων δικαστής Martin Bach. Ένας από τους πρώην μάνατζερς καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, ενώ οι άλλοι έξι τιμωρήθηκαν με ποινές με αναστολή ή πρόστιμα, μεταδίδει

το Bloomberg.

Η υπόθεση αποτελεί μέρος της γενικότερης λήψης δραστικών μέτρων κατά φορολογικών εγκλημάτων που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων, από όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το σύστημα cap and trade το 2005. Οι αστυνομικές αρχές εισέβαλαν γι’ αυτό το λόγο στα γραφεία της Deutsche Bank, δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια.

Η τράπεζα, η μεγαλύτερη της Γερμανίας, σταμάτησε να εμπορεύεται πιστοποιήσεις εκπομπών ρύπων το 2010, ενώ αποπλήρωσε παράνομες επιστροφές φόρου ύψους 220 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η εισαγγελία εξακολουθεί να ερευνά 15 άτομα που εργάζονταν ή εργάζονται ακόμη στην τράπεζα. Πέραν αυτού, τρεις τραπεζίτες έφτασαν σε διακανονισμό με αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου.

Έξι άνδρες που είχαν εταιρίες που συνάλλασσαν πιστοποιήσεις εκπομπών με την Deutsche Bank, κρίθηκαν ένοχοι το Δεκέμβριο του 2011 για αποφυγή πληρωμής 260 εκατ. ευρώ. Έξι ακόμη άνθρωποι που εμπλέκονται στην απάτη έχουν καταδικαστεί σε άλλες δίκες τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εισαγγελείς έχουν υποβάλλει αιτήματα για κατηγορίες σε πολλούς ακόμη.

Πηγή: Euro2day

Keywords
Τυχαία Θέματα