ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ- Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών σήμερα μόνο τυχαία δεν ήταν… Αύριο η συνέχεια!

ΓΡΑΦΑΜΕ ΧΘΕΣ: «ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ… ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. Πολύ καλά κάνουν οι τραπεζίτες και διαμαρτύρονται – άλλωστε τα συμφέροντα των μετόχων τους οφείλουν να προστατεύουν – αλλά … έχει ο Θεός! Ή μάλλον τα funds του εξωτερικού. Με λίγη τύχη, μπορεί να χρειαστεί επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες μικρότερη του συνόλου, οπότε οι ζημιές, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ίσως και να ισοσκελιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μακάριοι όσοι σήμερα ή χθες αγόρασαν τραπεζικές μετοχές.

Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούν και οι τολμηροί «παίκτες» να γράψουν μεγάλες ζημιές. Όπως και οι μέτοχοι.»

«Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη)».

Τελικά, όπως έδειξε και το ταμπλώ σήμερα, … έχει ο Θεός! Τα ξένα funds θα έχουν αυξημένη συμμετοχή, άρα οι ελληνικές τράπεζες θα βάλουν στην επαναγορά πολύ λιγότερα από αυτά που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του «πατριωτικού καθήκοντος».  

Όσον αφορά στο κράτος, με ένα ποσό γύρω στα 10 δις θα επαναγοράσει χρέος 30 περίπου  δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, ικανοποιώντας έτσι και τη «βιωσιμότητα» που απαιτεί το ΔΝΤ για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ θα κινηθούν έντονα θετικά, οδηγώντας τις τιμές εκεί που ήταν πριν το eurogroup και την απόφαση επαναγοράς.

 ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των τραπεζών Ζανιά από την Εθνική, Μαντζούνη από την Alpha,  Νανόπουλου από την Eurobank και Λεκκάκου από την Πειραιώς, με τον υπουργό Οικονομικών όπου αποτιμήθηκε  η  κατάστασης όσον αφορά την επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, κι όλα θα κριθούν αύριο Παρασκευή στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, κατά την τελευταία ημέρα της διορίας που έχουν οι ομολογιούχοι της Ελλάδας για να αποδεχτούν την προσφορά της.

 ΜΙΑ… ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 440.000 ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ  ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

Μετά την ολοκλήρωση του PSI+, εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15,2 δισ. ευρώ, τα ταμεία που εξαιρούνται περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατέχουν τα hedge funds, περί τα 4 δισ. ευρώ ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται διεσπαρμένα σε θεσμικούς επενδυτές, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά funds κ.ά.Οι τράπεζες, αυτό
Keywords
Τυχαία Θέματα