Επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν: Στο επίκεντρο τα F16 και η Σουηδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανέφερε την πιθανότητα να προχωρήσουν οι πωλήσεις των μαχητικών F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη η Τουρκία να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ερντογάν στο τηλέφωνο

για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές.

“Μίλησα με τον Ερντογάν και του έδωσα συγχαρητήρια… Θέλει ακόμα να καταλήξουμε κάπου για τα F-16. Του είπα ότι εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα επικοινωνήσουμε ξανά”, είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. “Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Η δήλωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν σύντομη και αόριστη. Ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε όλες τις πτυχές των διμερών τους δεσμών, των οποίων η σημασία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο υπό το πρίσμα των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει F-16 αξίας 20 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ, ωστόσο η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει λόγω των αντιρρήσεων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι την υποστηρίζει, σημειώνει το Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο οι υποψηφιότητες τους χρειάζονται έγκριση από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνεχίζει να αντιτίθεται στη Σουηδία, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη μαχητών που θεωρεί τρομοκράτες. Η Ουγγαρία επίσης δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Σίσι – Ερντογάν ανακοίνωσαν την ανταλλαγή πρεσβευτών Αιγύπτου – Τουρκίας

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Καλίν: “Υπάρχουν και άλλοι εταίροι εκτός από τις ΗΠΑ”

Στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον αλλά και στο πρόγραμμα των F-16 αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν επισημαίνοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται να προχωρήσει το πρόγραμμα ωστόσο, όπως υπογράμμισε “αν δεν προχωρήσει δεν θα είναι το τέλος του κόσμου”.

“Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές που συνάπτουμε σχέσεις. Είναι σημαντικός παράγοντας, όμως εμείς τον κόσμο δεν τον βλέπουμε από την προοπτική των ΗΠΑ. Τη χώρα μας δεν τη διαβάζουμε μέσω της Ουάσιγκτον. Δεν επιχειρούμε να καταλάβουμε τη χώρα μας μέσω των εκεί αναλυτών. Εμείς ως προοπτική μας έχουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, με την Κίνα με την Ε.Ε τις χώρες του ΝΑΤΟ της χώρες του Ισλάμ” επισήμανε ο Ιμπραίμ Καλίν και πρόσθεσε: “Αν κάνουν τα βήματα που ζητάμε θα προχωρήσουμε με τη Σουηδία, αν όμως δεν κάνουν κάτι τότε το θέμα αυτό θα το βάλουμε σε αναμονή”.

Για τα F-16 δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εμείς φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της Αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους. Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές. Οι δυνάμεις που πίεζαν την Τουρκία επειδή δεν είχε εναλλακτικές πρέπει να δουν τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας. Αν μπλοκάρετε την Τουρκία με ένα μπετόν μπροστά της, τότε η Τουρκία θα βρει έναν άλλον δρόμο θα παρακάμψει και θα συνεχίσει την πορεία της” κατέληξε.

Ο Σολτς προσκαλεί τον Ερντογάν στο Βερολίνο

Keywords
Αναζητήσεις
epikoinonia-bainten--erntogan-sto-epikentro-ta-f16-kai-i-souidia.htm
Τυχαία Θέματα