Επιδότηση μισθού 500.000 εργαζόμενων με σύμβαση πλήρους απασχόλησης πριν την κρίση που την έχασαν – Μειώσεις ΦΠΑ

Την κάλυψη μέρους του μισθού και των εισφορών 500.000 περίπου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα  που ενώ είχαν σύμβαση πλήρους απασχόλησης,  μπαίνουν λόγω κρίσης  σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης  (μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία) θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.  Η κρατική επιδότηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύπτει τουλάχιστον το 40% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Το 40% είναι το κατώτατο όριο.

Η χρονική ισχύς του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και για μερικούς μήνες, πιθανόν δε, μέχρι το τέλος

της χρονιάς.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό σχήμα “SURE”, το οποίο όσον αφορά στην Ελλάδα έχει κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ.

Αρχικά και μέχρι τα κοινοτικά χρήματα να εκταμιευτούν, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

1. Το πρόγραμμα δεν είναι ανεξάντλητο

2. Θα καλύψει εκείνους που είχαν ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (και έχασαν) σύμβαση πλήρους απασχόλησης και ΟΧΙ τις περιπτώσεις από επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν, βγάζοντας τώρα εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

Οι μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά και ρόφημα σοκολάτας, τα οποία πωλούνται σε καφέ, καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είναι μεταξύ των μέτρων που επίσης ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Τουρισμός: Αποφασίζεται μείωση ΦΠΑ στο 13% για καφέ, αναψυκτικά, εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων

Keywords
Τυχαία Θέματα