Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013

Δέκα Έλληνες που πέτυχαν να πάνε τις επιχειρήσεις τους ένα βήμα πιο μπροστά, σε δύσκολες συνθήκες, την χρονιά που πέρασε παρουσιάζει το περιοδικό Fortune.

Βασιλάκης Θεόδωρος - Πρόεδρος της AEGEAN

Το 2013 ήταν μια χρονιά κομβικής σημασίας για την εταιρεία και για τις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Δύο χρόνια μετά το πρώτο «στοπ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξαγορά της ιστορικής Ολυμπιακής από την Aegean Airlines

έναντι 72 εκατ. ευρώ είναι πλέον γεγονός.

Ο νέος «εθνικός» πρωταθλητής στους αιθέρες εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 14 έως 15 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2023 από 8,4 εκατ. επιβάτες σήμερα, ενώ o όμιλος μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στη κερδοφορία. Κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους €59,2 εκ., σε σύγκριση με ζημίες €8,7 εκ. το 2012, ενώ παρουσίασε αύξηση 21% στον κύκλο εργασιών της στο εννεάμηνο του 2013, φτάνοντας τα €532,4 εκ.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης μιλώντας στο περιοδικό Fortune δηλώνει: «Το βασικότερο που χαρακτηρίζει την AEGEAN είναι η φιλοσοφία της. Η επιμονή και η υπομονή μας, καθώς και η δημιουργία καλών στελεχών όλα αυτά τα χρόνια που βάζουν «πλάτη» για την εταιρεία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, από τις αεροσυνοδούς μέχρι τους πιλότους, τη νιώθουν σαν δική τους εταιρεία. Ο κόσμος μας αξιολογεί από αυτό που βλέπει και στη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, αν δεν κερδίσεις τους ίδιους τους εργαζόμενους , δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρεις σωστά τις υπηρεσίες και στον πελάτη».

Βερεμης Μάρκος - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Upstream A.E.

Αναδείχτηκε ο καλύτερος νέος Έλληνας επιχειρηματίας της χρονιάς από το ΕΒΕΑ και η εταιρεία του θεωρείται μια εκ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου στον χώρο των τεχνολογικών εφαρμογών του mobile marketing.

Ο ίδιος εκτός από τη δραστηριότητα του στην Upstream, είναι παράλληλα και μέντορας σε παγκόσμιους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με στόχο την ενίσχυση των καλύτερων νέων επιχειρηματιών όπως η Endeavor αλλά και σε επενδυτικά οχήματα στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας, όπως το Openfund.

Επίσης η Ernst & Young τον επιβράβευσε ως τον Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» και θα διαγωνιστεί με τους νικητές του αντίστοιχου βραβείου από 50 περίπου χώρες, για τον τίτλο του «World Entrepreneur Of The Year» που θα διεξαχθεί στις 6 με 8 Ιουνίου του 2014 στο Monte Carlo.

Μιλώντας στο Fortunegreece.com ο κ. Βερέμης αναφέρει: «η εταιρεία μας επενδύει στο δυναμικό της. Ο μέσος όρος της ηλικίας των υπαλλήλων της Upstream είναι μόλις 28. Είμαστε μια τυπική εταιρεία εντάσεως γνώσης, καθώς από τους εργαζόμενούς μας ποσοστό άνω του 80% είναι κάτοχοι Masters, κυρίως προγραμματιστές και μηχανικοί, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10 – 15% είναι κάτοχοι Phd. Βασιζόμαστε στη γνώση αυτών των ανθρώπων για να μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που έχουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Γεράρδος Γιώργος - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS

O πρόεδρος και ιδρυτής της «Πλαίσιο Computers» είδε την εταιρεία του να καταγράφει ισχυρές αποδόσεις το 2013 και να ανακοινώνει αύξηση κερδών 75% στο εννεάμηνο του 2013, στα 8,7 εκατ. ευρω και κέρδη τρίτου τριμήνου 3,045 εκατ. ευρω, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Το Πλαίσιο είναι η νούμερο ένα εταιρεία σε πωλήσεις υπολογιστών, tablets και hardware στην Ελλάδα.

«Εδώ και χρόνια είμαστε the top of mind choice για τον Έλληνα καταναλωτή στο κομμάτι της τεχνολογίας» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, αντιπρόεδρος και CEO της εταιρείας σε συνέντευξη του στο Fortunegreece.com.

Ζαρκαλής Νάσος - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind

O Νάσος Ζαρκαλής κατάφερε να οδηγήσει μια εταιρεία που είχε μπει στο σπιράλ του άρθρου 99 πίσω στη ζωή, με νέες προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού και κινήσεις που αλλάζουν το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες.

Δύο από αυτές είναι η συνεργασία με την Vodafone για κοινές δικτυακές υποδομές και η δυναμική είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, της οποίας ελέγχει πλέον το 32,3%.

Ο Νάσος Ζαρκαλής μιλώντας στο Fortune αναφέρει: «Ένα παράδειγμα της νέας εποχής στην κινητή αποτελεί και η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους. Όταν ανέλαβα το 2009, παρόλο που δεν προβλέψαμε το βάθος της ύφεσης που θα διανύαμε, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να ελέγξουμε το λειτουργικό μας κόστος, κάτι που καταφέραμε, και μάλιστα πολύ έγκαιρα. Το «κλειδί» ωστόσο δεν είναι τόσο κάποιες μεμονωμένες κινήσεις, όσο το γεγονός ότι η σημερινή διοικητική ομάδα της Wind συνειδητοποίησε έγκαιρα το πέρασμα σε μια άλλη εποχή».

Κάτσος Βασίλειος - Πρόεδρος της Pharmathen S.A

O Βασίλειος Κάτσος, ανέλαβε, μαζί με την αδερφή του Νέλλυ Κάτσου, το 1993, τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen S.A., και έκτοτε κατέχει την θέση του Πρόεδρου του Δ.Σ.

Η Pharmathen είναι ένας από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς Ομίλους της χώρας μας με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Εξάγει το 75% του τζίρου της, επανεπενδύει ολόκληρη την κερδοφορία της και βρίσκεται ανάμεσα στην πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιριών στην Ελλάδα, όπως τις ανέδειξε το Fortune σε συνεργασία με την Hellastat.

Μυτιληναίος Ευάγγελος - Πρόεδρος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Η χρονιά που φεύγει ήταν μια «γεμάτη χρονιά» για τον Όμιλο Μυτιληναίου. Ο γνωστός επιχειρηματίας είδε την επιχείρηση του να ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την είσοδο της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. H καναδική εταιρεία αγόρασε ποσοστό 4,25% των μετοχών αξίας 25,5 εκατ. ευρώ και έγινε στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο.
Παράλληλα η ΜΕΤΚΑ ισχυροποίησε τη θέση της σε αγορές του εξωτερικού, όπως της Αλγερίας και της Τουρκίας.

Όλα αυτά καταγράφονται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, στο 9μηνο του 2013, καθώς τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 22,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2012, σημειώνοντας αύξηση 131% σε ετήσια βάση.

Παπαδοπούλου Ιωάννα - Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ε.Ι.Παπαδόπουλος ΑΕ

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου διευθύνει μια από τις ιστορικότερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, η οποία απασχολεί πάνω από 1.300 άτομα. Το 2013 προχώρησε σε προσλήψεις εν μέσω κρίσης προκειμένου να υποστηρίξει το νέο μεγάλο βήμα εισόδου στην αγορά συσκευασμένου ψωμιού, ενώ η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει πωλήσεις (κατά 2% το 2012) και να εξάγει προϊόντα σε 40 χώρες, από την Αγγλία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής εταιρείας το 1995, από την ιδρυτή πατέρα της Ευάγγελο και πέρα από τη διαρκή παρουσία της στο χώρο των επιχειρήσεων, τα μερίδια και τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας της, η ίδια έχει κερδίσει ως προσωπικότητα το σεβασμό της αγοράς πέραν των τροφίμων.

Περιστέρης Γιώργος - Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ

Το 2013 ήταν μια χρονιά που ο κατασκευαστικός όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ένας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα, κατάφερε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Η εταιρεία που την τελευταία πενταετία, εν μέσω βαθύτατης ύφεσης, έχει υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δις. ευρώ, έχει πλέον και άλλους επενδυτές ως συμμάχους της.

Πιο πρόσφατα η York Capital Management, το αμερικανικών συμφερόντων fund, προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεισφέροντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, η Qatar Petroleum International (QPI) απέκτησε το 25% της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (με χρήση φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη) Ήρων ΙΙ, όπου ήδη συμμετείχε με επίσης 25% και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της GDF Suez.

Σχολιάζοντας την συμφωνία με την QPI στο περιοδικό “Fortune”, ο Γιώργος Περιστέρης επισημαίνει ότι «η συνεργασία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την QPI είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τον όμιλό μας αλλά και για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια κρατική εταιρεία του Κατάρ και ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, επενδύει απευθείας στη χώρα μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η απόκτηση του 25% της «ΗΡΩΝ ΙΙ» αποτελεί και την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ελπίζουμε ότι η πρώτη αυτή συμφωνία θα αποτελέσει την αρχή μιας σταθερής κι αποδοτικής συνεργασίας».

Σάλλας Μιχάλης - Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς

Το 2013 ήταν μια χρονιά αναδιάρθρωσης για το τραπεζικό σύστημα , με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις συγχωνεύσεις – εξαγορές που οδήγησαν σε αλλαγή του τραπεζικού χάρτη.

Σε χρονικό διάστημα 14 μηνών, έξι τράπεζες έγιναν μια, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ στα παγκόσμια τραπεζικά χρονικά, με βάση τις διεθνείς αναφορές. Η ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής της Millennium Bank τον Δεκέμβριο ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα, μετά την ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής της πρώην ΑΤΕbank, και των εγχώριων δικτύων της πρώην Ελληνικής Τράπεζας, της πρώην Τράπεζας Κύπρου και της πρώην CPB Bank.

Τα κέρδη της τράπεζας στο εννεάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ με τον Μιχάλη Σάλλα να δηλώνει πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Τσαμάζ Μιχάλης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ

Το 2013 αναμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πολύ καλή χρονιά για τον ίδιο και τον όμιλο ΟΤΕ. Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ο μοναδικός Έλληνας που βρίσκεται στη λίστα με τους 100 πιο επιτυχημένους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού Global Telecoms Business για το 2013.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, έχει επιτευχθεί σημαντική περικοπή του χρέους κατά 50% από το 2010, ενώ παρά την οικονομική κρίση ο ΟΤΕ βγήκε στις αγορές και κατάφερε να αντλήσει 700 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων. Για το Γ’ τρίμηνο του 2013 ο ΟΤΕ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 252,6 εκατ. ευρώ έναντι 101,3 εκατ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο του 2012, αύξηση του περιθωρίου EBITDA στο 36,4% και μείωση καθαρού δανεισμού κατά 42% από το τέλος του 2012.

Μιλώντας στο Fortune ο Μιχάλης Τσαμάζ αναφέρει: « Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή η COSMOTE να είναι, σε επιδόσεις, ίσως η καλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη και ο Όμιλος ΟΤΕ να είναι η καλύτερη θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom. Την προηγούμενη χρονιά ανακοινώσαμε αποτελέσματα και καταφέραμε να μειώσουμε το δανεισμό από τα 5 δισ. ευρώ στo 1,8 δισ. ευρώ. Διατηρήσαμε την κερδοφορία της εταιρείας κι είχαμε στην αρχή της χρονιάς ένα ταμείο 1,2 δισ. ευρώ, που μετά την πώληση της Globul θα ξεπερνάει τα 2 δισ.. Σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια ο ΟΤΕ θα είναι ελεύθερος από χρέη. Βγαίνοντας από τη κρίση με μηδέν δανεισμό καταλαβαίνετε τι περιθώρια ανάπτυξης θα έχει».

ΠΗΓΗ: FORTUNE GREECE -

Του Τάσου Ζάχου

Original article: Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013.

Keywords
aegean airlines, γεκ τερνα, qatar petroleum, gdf suez, Καλή Χρονιά, εταιρεία, ελλαδα, aegean, εβεα, mobile, world, ιουνίου, phd, πλαισιο, ευρω, tablets, top, choice, ceo, vodafone, forthnet, wind, pharmathen, ηνία, γεκ, τερνα, δις, york, capital, fund, qatar, gdf, suez, ηρων, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, τραπεζες, κυπρος, οτε, global, business, ebitda, cosmote, θυγατρική, πηγη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , first world's fair, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, νεος παπας, αποτελεσματα, qatar petroleum, οικονομικη κριση, ηνία, χωρες, βημα, γνωση, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, aegean, aegean airlines, capital, ceo, qatar, αγορα, αυξηση, αξιζει, αραβικα, βρισκεται, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, διαστημα, διοικηση, δικη, δις, δυναμικο, εγινε, ευρω, εξι, επενδυτης, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπομονη, ηρων, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, ιωαννα, καταρ, κεφαλαιο, μηδεν, μειωση, ομαδα, ομιλος, ορος, οχηματα, προσληψεις, πωλησεις, ρεκορ, συμμετοχή, τερνα, τρια, φορα, χρονος, χρονικα, κωνσταντινος, αγορες, mobile, business, choice, δικαιωματα, ebitda, ernst & young, fund, gdf, gdf suez, global, χωρα, ιουνίου, κολοσσος, κομματι, μπροστα, pharmathen, phd, πωληση, suez, tablets, top, york
Τυχαία Θέματα