Επιχειρηματικές ανατροπές: Ξένα κεφάλαια “αποβιβάζονται” στην Αθήνα – Αναδιαρθρώσεις με “πράσινο φως” από τις τράπεζες

Αμερικανικά private equity funds είναι έτοια να συμμετάχουν σε αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που προχωρούσαν ως τώρα με δυσκολία λόγω της απροθυμίας των τραπεζών ή και των επιχειρηματιών να αποδεχθούν «κούρεμα» δανείων και σημαντικό dilution.

Η απόφαση της ΤτΕ να οδηγήσει τις τράπεζες

να σχηματίσουν προβλέψεις την επόμενη τριετία και για τυπικά ενήμερα -επιχειρηματικά- δάνεια ανοίγει, θεωρητικά, το δρόμο για αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Η ακτοπλοία και οι ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται στην πρώτη σειρά των σχετικών συζητήσεων.

Στο μεταξύ, στελέχη των Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, Credit Suisse, Lazard, βρίσκονται στην Αθήνα.

Μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Μotor Oil εξετάζουν την έκδοση εταιρικών ομολόγων για να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους εκμεταλλευόμενες τη θετική για την Ελλάδα συγκυρία που προέκυψε μετά τη συμφωνία με την τρόικα και τις επιτυχημένες κινήσεις αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha.

Η εισαγωγή των νέων εκδόσεων μάλιστα και στο Χ.Α. θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους εγχώριους επενδυτές να αγοράσουν και δευτερογενώς εταιρικά ομόλογα, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα αγορά.

Το Χ.Α., από την πλευρά του, οργανώνεται για να υποδεχθεί αυτές τις νέες εκδόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του euro2day, ” θα δούμε και placement εισηγμένων εταιρειών σε κλάδους που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ξένων επενδυτών λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών τους. Οι μέτοχοι χρειάζονται κεφάλαια και η υπάρχει υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό για να απορροφηθούν οι μετοχές», σχολιάζει στέλεχος τράπεζας σημειώνοντας ότι η μέχρι το Μάιο θα υπάρξει ένα τουλάχιστον placement μετοχών εισηγμένης εταιρείας.

Η επάνοδος της Ελλάδας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σηματοδοτεί και την επιστροφή των mega-funds.Bρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ private equity και βασικών μετόχων εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας για σύναψη στρατηγικής συμφωνίας που θα επιτρέψει την ανάδειξη της κρυμμένης σήμερα αξίας της επιχείρησης”.

Original article: Επιχειρηματικές ανατροπές: Ξένα κεφάλαια “αποβιβάζονται” στην Αθήνα – Αναδιαρθρώσεις με “πράσινο φως” από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα