Επεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development – TAIΠΕΔ για το Ελληνικό – Το έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο παραλιακό μέτωπο

Υπεγράφη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από 7 χρόνια καθυστερήσεων, η μεταβίβαση του Ελληνικού στη Lamda Development, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα.

Η τελετή έγινε νωρίς το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ όπου εκ μέρους του Ταμείου  υπέγραψε ο προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και εκ μέρους της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου 

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών,

κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Με την υπογραφή της σύμβασης καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ καθώς και Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο περνούν κεφάλαια 647 εκ. ευρώ.



Oπως  υπογράμμισε ο  Παναγιώτης Σταμπουλίδης: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Lamda Development  Οδ. Αθανασίου, τόνισε «Είναι σήμερα μία ιστορική μέρα για τη Lamda, στην ίδια αίθουσα που υπογράψαμε επτά χρόνια. Το έργο θα επηρεάσει τη ζωή όλων, με το πάρκο, την παραλία, τους ποδηλατόδρομους που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα όλων. Η αισθητική των κτιριακών τοποσημων θα καταστήσει τη χώρα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό χάρτη και θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας διεθνώς. Η χρήση των τεχνολογιών νέας γενιάς θα διευκολύνει τη ζωή όσων θα μένουν στο Ελληνικό και όσων το επισκέπτονται. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και τον τουρισμό θα επηρεάσουν τη ζωή όλων και την οικονομία όλης της Ελλάδας. ‘Οραμά μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους Ελληνες για το ότι το έργο υλοποιείται στην Ελλάδα.

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη, σημαντική, ξεχωριστή ημέρα για τη χώρα αλλά και την οικονομία», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε., μία διαδικασία συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης και πολλών εμπλεκομένων, έχοντας καταφέρει να προσπεράσουμε εμπόδια και αγκυλώσεις. Αισιοδοξώ ότι η εξέλιξη αυτής της εμβληματικής επένδυσης θα δικαιώσει τη στόχευση και τη βούληση όλων για έργα με υψηλή ανταποδοτικότητα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:  «Την πρώτη μέρα που ανέλαβα κατόπιν της εντολής του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης κάλεσα τον κ. Αθανασίου και του μετέφερα τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για να ολοκληρωθεί η επένδυση του Ελληνικού. Από την ημέρα που αναλάβαμε με τον Νίκο Παπαθανάση, τον πιο στενό μου συνεργάτη, την ευθύνη να συντονίσουμε τις ενέργειες εργαστήκαμε αδιάκοπα για να είμαστε σήμερα εδώ. Η αποστολή εξετελέσθη, το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά το σημαντικότερο ο ελληνικός λαός θα μπορεί να απολαύσει ένα έργο που δε θα αλλάξει μόνο την Αττική αλλά στο σύνολό της όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα διεθνή fora που συμμετείχαμε οι επίμονες ερωτήσεις που δεχόμασταν από τους επενδυτές ήταν δύο, για το Ελληνικό, όπου πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και για τον Ελληνικό Χρυσό. Στα δύο χρόνια περίπου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προχωρήσει και οι δύο επενδύσεις  έχουν ξεκολλήσει, προχωρούν και ιδιαίτερα το Ελληνικό, ένα έργο οραματικού χαρακτήρα και η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε όλη την Ευρώπη. Το έργο είναι τόσο μεγάλο που εκτιμώ ότι θα τραβήξει μπροστά ως παράδειγμα όλη την Ελλάδα και για άλλα παρόμοια έργα, ίσως όχι τόσο μεγάλου μεγέθους και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που συνέδραμε στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ ευχαριστήρια δόθηκαν και στη διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε.. «Το Ελληνικό είναι ένα έργο που ενώνει και δε διχάζει τους Ελληνες. Ξεκίνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε με τους όποιους δισταγμούς από τον Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται σήμερα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα έργο που ανήκει σε όλους τους Ελληνες και θα απολαύσουν όλοι οι Ελληνες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

«Ιστορική ημέρα»

Μετά από διαβουλεύσεις και νομικές προσφυγές που κράτησαν 7 χρόνια, η Lamda Development είναι έτοιμη ν’ ανακοινώσει τις πρώτες συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την επένδυση των 8 δισ. ευρώ, σε έκταση περίπου 6 χιλιάδων στρεμμάτων, που – σύμφωνα με τον επενδυτή – θα ενισχύσει κατά 2,4% το ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει πάνω από 75.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί τα έργα που ξεκινούν είναι:

– Ένα μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού πάρκου

– Αθλητικές εγκαταστάσεις

– Το παράκτιο μέτωπο

– Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική, το οποίο με εμπορικούς χώρους 72.000 τ.μ. θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στον σταθμό «Ελληνικό» του μετρό, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

– Χώροι γραφείων και ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο, στη βόρεια πλευρά του ακινήτου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

– Μια Galleria που θα κατασκευαστεί κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά,

– Δύο Ξενοδοχεία στην παράκτια ζώνη

– Περίπου 800 κατοικίες διαφόρων ειδών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.)

– Ουρανοξύστης κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, επίσης στο παράκτιο μέτωπο, κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Το μητροπολιτικό πάρκο

Με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τμ, θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό με σύνδεση των μέσων σταθερής τροχιάς, για να εξυπηρετείται η άμεση πρόσβαση στο πάρκο και το θαλάσσιο μέτωπο από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κύρια αρχή σχεδιασμού του, η οργάνωση ενός μωσαϊκού χρήσεων, πρασίνου και διαδρομών οργανικά συνδεδεμένου με την πόλη, ώστε να απευθύνεται σε όλους και να είναι προσβάσιμο από όλους.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ., εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα, παρέχοντας στους κάτοικους των όμορων δήμων εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Η πρόσβαση στο πάρκο γίνεται περιμετρικά από διάφορα σημεία εισόδου που συνδέουν το έργο με τις γύρω γειτονιές αλλά και με τον ευρύτερο αστικό ιστό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνδεσιμότητα του πάρκου αλλά και ο ανοιχτός χαρακτήρας του. Οι είσοδοι τοποθετούνται στρατηγικά, στην προέκταση κεντρικών αρτηριών, σε καίρια σημεία συνδέσεων με σταθμούς μετρό, τραμ και λεωφορείων κατά περίπτωση

Ο σχεδιασμός του αναδεικνύει  την  ιστορία της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου, μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, υπόστεγα αεροσκαφών) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκθεσιακό κέντρο, μουσεία), ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ζωντανό χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Ο κύριος πεζόδρομος περιπάτου μήκους 2,5 χλμ. και πλάτους 56 μ. εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και καταλήγει στη θάλασσα, συνδέοντας έτσι το Μητροπολιτικό Πάρκο με το παράκτιο μέτωπο, την παραλία και τη μαρίνα. Το ακρωτήριο του Άγιου Κοσμά με την υπέροχη εκκλησία του, στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε μια πεζοδρομημένη και ποδηλατική διαδρομή που το συνδέει με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Το Ελληνικό Κέντρο επιχειρηματικότητας

Το Ελληνικό θα αποτελέσει Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Επιχειρηματικότητας. Θα περιλαμβάνει πολλαπλές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων εστίασης φοιτητών. Το Ελληνικό, φιλοδοξεί να προωθήσει την Επιστημονική Ερευνα στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση διεθνώς αναγνωρισμένων Ιατρικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων αλλά και την επιχειρηματικότητα, εγχώρια και διεθνή, μέσω ενός πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου.

Επιπρόσθετα, το έργο του Ελληνικού θα συμπεριλάβει τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, ποικίλων υπεραγορών, συγκροτήματα ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και άλλους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος (resorts, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του υφιστάμενου Ολυμπιακού Κέντρου Κανό- Καγιάκ), όπως επίσης και οικιστικές ζώνες.



Τα 2 ξενοδοχεία 5 αστέρων στον Άγιο Κοσμά και οι 150 κατοικίες

Στο τουριστικό κομμάτι της επένδυσης, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη μία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μαζί με κατοικίες και στις δύο αναπτύξεις.

Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Νέες θέσεις εργασίας

Με την έναρξη του έργου, που ήδη έχει ξεκινήσει μήνες πριν με τις πρόδρομες εργασίες, δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 30.000 και στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

«Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί το όραμα μας είναι το έργο του Ελληνικού να γυρίσει σελίδα για τη χώρα, να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών για αυτό δουλεύουμε τόσο καιρό και επεξεργαζόμαστε σχέδια και εναλλακτικές λύσεις ακόμα και για την πιο μικρή δυσκολία που μπορεί να προκύψει» λένε τα στελέχη της διοίκησης της Lamda.

Η ανάπλαση του Ελληνικού σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής του.

Keywords
αδωνις γεωργιαδης, ελλαδα, αφοσίωση, αδωνις, σαμαρας, τσιπρας, εταιρεία, global, θυγατρική, αεπ, mall, μετρο, τραμ, χλμ, ερευνα, γκολφ, ολυμπιακος, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, βομβα mall, κοινωνια, αεπ, θαλασσα, ξενοδοχεια, οικονομια, σημερινη, υψος, αδωνις, αεροδρομιο, αισθητικη, αττικη, αφοσίωση, βορεια, γινεται, γηπεδο, γλυφαδα, γραφεια, δημοσιο, διοικηση, εγγυητικη επιστολη, εγινε, αιθουσα, ευρω, εκκινηση, εκκλησια, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, επτα, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ζωνες, ιδια, θεσεις εργασιας, θυγατρική, εικονα, κανο, γκολφ, κτιρια, μηκος, μηνες, μνεια, νεες θεσεις εργασιας, νικο, οδυσσεας, οραμα, ποιοτητα, υπογραφη, σχεδια, υλοποιηση, υψηλη, χλμ, ανηκει, ερωτησεις, ετοιμη, global, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κυριακου, mall, μελετη, μπροστα, πεζοδρομος, θεσεις, υπεροχη, ξεκινησε
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα