Επενδυτική βαθμίδα με ζιβάγκο – Το μετεκλογικό Χρηματιστήριο – Σε πόσους μήνες πληρώνουν τους προμηθευτές τους Κράτος, Όμιλοι, Τράπεζες;

Καλή σας ημέρα

Είδαμε και τον Μητσοτάκη με ζιβάγκο στην τελευταία περιοδεία του στην Ημαθία. Λένε κάποιοι “κακιασμένοι” ότι θα αλώσει μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές και φαίνεται ότι οι…πρόβες ξεκίνησαν με τα “ενδυματολογικά”. Προς το παρόν, ο παλαιός “Πυρσός” της ΝΔ, δεν κινδυνεύει από τον Ήλιο.

Τον …χρυσοπλήρωσε (και σε ευρώ) τον συνεργάτη της η Μαρία Σπυράκη. Κατέθεσε 21.240 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο, ακριβώς όσες ήταν οι αμοιβές

που έλαβε ο συνεργάτης, χωρίς να είναι παρών, σύμφωνα με τις καταγγελίες.  

Από που μπορεί να προκύψει “επενδυτική βαθμίδα” για την Ελλάδα πριν τις εκλογές, άγνωστο. Εκτός και αν καούν όλα τα σενάρια και πάμε για καλοκαίρι. Προς το παρόν, η Fitch  θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 27 Ιανουαρίου και ακολουθεί  η DBRS στις 10 Μαρτίου  Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές που απέχει δύο σκαλιά από την επενδυτική βαθμίδα και η DBRS με ΒΒ high με σταθερές προοπτικές που απέχει ένα σκαλί. 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κακώς δεν έχει αποτιμηθεί σε όλο της το …μεγαλείο η πιθανότητα  “εμπλοκής” στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Πιστεύει κανείς ότι τα κόμματα, πλην του πρώτου της κάλπης  που θα θέλει να αναλάβει γρήγορα τα ηνία, θα υπολογίσουν το λεγόμενο “εθνικό συμφέρον”; Δυστυχώς,  το “εθνικό συμφέρον” δεν έχει να προσφέρει καμία καρέκλα. Μέγα του …μειονέκτημα.

Δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για τη δημιουργία ιδιωτικής κλινικής στο Ελληνικό κατέθεσαν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και το Ιασώ. Μεγάλη η επένδυση και στην αγορά υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα χρειαστούν “συνέργειες”.  

Λιγότερο σε σχέση με το 2021 θα δαπανήσουν φέτος τα Χριστούγεννα 7 στους 10 καταναλωτές σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία, ποσοστό 71%, θεωρεί ότι η αξία των αγορών της τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη, ποσοστό 8% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη, ενώ 22% θεωρούν ότι θα μείνει αμετάβλητη. 

Μήπως, λέμε μήπως, στην πιάτσα δεν υπάρχουν τόσα λεφτά όσο κάποιοι νομίζουν; Και μήπως αυτοί οι “κάποιοι” θα πρέπει να κατέβουν στην αγορά και να διαπιστώσουν σε πόσες εργάσιμες ημέρες πληρώνουν το Κράτος, οι μεγάλοι Όμιλοι και οι Τράπεζες πολλούς από τους προμηθευτές τους;

Προς ενημέρωση, οι 30 ημέρες είναι “τζόκερ”, οι 60 ημέρες είναι “λαχείο” και οι 90 ημέρες είναι “κανονικότητα”. Από εκεί και πάνω, είναι θέμα “τύχης” και “πιέσεων-γνωριμιών”. Πρόσφατα, ακούστηκε στην πιάτσα και το πληρωμή σε “180 ημέρες”! (το τιμολόγιο όταν κοπεί, οφείλει να πληρώσει στο κράτος τον ΦΠΑ. Ποιος θα …χρηματοδοτεί τον εκδότη του επί τόσους μήνες;;;)

Τούτων δεδομένων, αν εξαιρέσει κανείς τους δημόσιους υπαλλήλους και όσους στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται στην ώρα τους (για να λέμε την αλήθεια οι Όμιλοι δεν καθυστερούν ούτε ώρα), οι λοιποί, παραγωγοί, επαγγελματίες, μπλοκάκηδες…έχουν μεν λαμβάνειν ρευστόν, αλλά δεν έχουν ρευστόν. Και μην πείτε “πιστωτικές κάρτες”, γιατί οι περισσότεροι, δεν διαθέτουν, καθώς δεν γίνονται αποδεκτοί από το “σύστημα” για να τις εκδώσουν. 

Μήπως οι μεγάλοι, με την “αφαίμαξη” αυτή ουσιαστικά πυροβολούν τα πόδια τους; 

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα