“Επαγγελματικά” μυστικά στη Βουλή -Επενδυτική βαθμίδα και τραπεζικές μετοχές- Νέα “βροχή” χρήματος και τα μυστικά του Λονδίνου

Καλή σας ημέρα

Επενδύσατε χρόνο για την παρακολούθηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις; Περιμένατε να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει και πως;

Κακώς! Αυτά είναι… επαγγελματικά μυστικά! Σιγά τώρα, που ό,τι αποκτήθηκε με κόπο, χρήμα, αγωνίες, ξενύχτια από τους “ειδικούς”, μην το δώσουν στον καθένα από εσάς-εμάς μέσω τηλεοράσεως σε πανελλαδική μετάδοση…

Για χαζούς τους έχετε; 

Θετική αύρα στο Χρηματιστήριο, με τις 10-15 γνωστές μετοχές των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Περιθώρια για παραπάνω αποτιμήσεις υπάρχουν. Αρκεί να μη χαλάσει η “σούπα” διεθνώς. Ενδεικτικά, η HSBC αναθεωρεί τα κέρδη των τραπεζών, διατηρώντας  τη σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες με νέες τιμές στόχους, για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,35, για την Eurobank στα 1,60 ευρώ από 1,75, για την Εθνική στα 5,20 ευρώ από 4,45 και για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ από 2,75.

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα στις αρχές του 2023; Γιατί όχι; η Goldman Sachs το βλέπει, ο Σταικούρας στο Bloomberg το υπαινίσσεται και οι εκλογές πάνε για τον Απρίλιο.

Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι η  απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει από το 5% που βρισκόταν πριν από δύο μήνες στο 3,62% την Τετάρτη και 3,75% την Πέμπτη, κινούμενο σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το ιταλικό;

Μιας και αναφερόμαστε στο υπουργείο Οικονομικών, οφείλω να σας πω ότι η “βροχή” χρήματος δεν θα εξαντληθεί τον Δεκέμβριο. Γεύση των νέων …βροχοπτώσεων χρήματος θα πάρουμε στις 17 του μήνα από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση στη Βουλή του προυπολογισμού.

Θα είναι μία ακόμα επιταγή ακρίβειας στους ασθενέστερους; θα είναι μηνιαίο επίδομα; πάντως κάτι θα είναι. Και θα προέλθει από τα 600 εκατ. ευρώ της  φορολόγησης του 2023 των “υπερκερδών” των διυλιστηρίων. Κάτι ετοιμάζουν και για τους φόρους της μεσαίας τάξης…

Καθυστερημένο, αλλά σημαντικό: Δημοσιογράφοι που παλαιότερα είχαν πρόσκληση για το Λονδίνο από συμμετέχοντες στο road show της ΕΧΑΕ και έπαιρναν μια μυρουδιά από το τι πραγματικά εκεί γίνεται με τα funds και τις συναντήσεις τους με Έλληνες επιχειρηματίες, τώρα πια δεν προσκαλούνται. Απλά, δημοσιεύουν αυτά που σαν …γύφτικα σκεπάρνια τους διηγούνται οι συμμετέχοντες φίλοι του καθενός. Και επειδή όλοι οι συμμετέχοντες, επιχειρηματίες και στελέχη έχουν τις …άκρες τους, αν διαβάσει κανείς όσα γράφονται – μεταδίδονται, άνετα μπορεί να θεωρήσει ότι η Ελλάδα είναι ο …ομφαλός των επενδύσεων, των εξαγορών και των κερδών της γης. 

Διαβάζω ότι “η Intrum Hellas αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο για τη διάσωση μικρών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα ενεργοποιείται στην ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε πολλές από τις «κόκκινες» σήμερα επιχειρήσεις να καταστούν και πάλι βιώσιμες”. Καλό μου ακούγεται. Βέβαια, θα ήταν ακόμα πιο καλό και αληθινό, αν η Intrum έβγαζε και μία επίσημη ανακοίνωση αναφέροντας το ποιες και το πόσες επιχειρήσεις από τα “κόκκινα” σώθηκαν και πέρασαν στη βιωσιμότητα.

Πετρέλαιο: Η BofA αναμένει πως το Brent θα κινηθεί σε μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2023, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα αγγίξει και τα 110. Η πρόβλεψη βασίζεται στην εκτίμησή της, ότι και ύφεση να υπάρξει στις μεγάλες οικονομίες,  που θα μειώσει τη ζήτηση, επειδή η Κίνα “ανοίγει” ξανά μετά την πανδημία, θα αναπληρώσει το κενό αυτό στη ζήτηση και μπορεί να το υπερβεί κιόλας.

Πολύ μου άρεσε η σαφής, πεντακάθαρη  απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών  στον Τσαβούσογλου που συνάντησε στην Άγκυρα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και έβγαλε…χολή για τα πάθη της, καθώς, όπως είπε,  η Ελλάδα δεν τηρεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Η αλήθεια σε αριθμούς: Η μουσουλμανική μειονότητα αριθμούσε το 1923 και αριθμεί και σήμερα περί τα 120.000 μέλη. Η ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, το 1923 αριθμούσε 130.000 μέλη και σήμερα αριθμεί περίπου 3.000.

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα