Ενιαίο ταμείο για όλους με 360 ευρώ εθνική σύνταξη – Τα σενάρια που σοκάρουν

Σημαντικές αλλαγές φαίνεται πως δρομολογούνται στο ασφαλιστικό, με τα σενάρια για τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με βασικό κορμό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον οποίο θα υπάγονται μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, να κερδίζουν έδαφος.

Σύμφωνα με τα εν λόγω σενάρια, το σχέδιο αυτό, που έχει επεξεργαστεί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προβλέπει τη θέσπιση Ενιαίας Εθνικής

Σύνταξης, η οποία θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και τους ανασφάλιστους, που έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 7.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα ισχύει για τους μισθωτούς η κατώτερη σύνταξη και η ανταποδοτική σύνταξη, με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.

Πρόκειται για ένα σύστημα, που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, όπου το κράτος συνεισφέρει μόλις το 25% της σύνταξης, η οποία ορίζεται στο 90% του μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το σχέδιο για την Ενιαία Εθνική Σύνταξη, οι συντάξεις θα φτάσουν σταδιακά να κυμαίνονται στο 48% του μισθού, που λάμβανε ο συνταξιούχος, όταν εργαζόταν.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, τρία φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα ανοίγουν εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» για τέσσερις εκ βάθρων αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.

Τα γεγονότα αυτά σχετίζονται με:

1. Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.

2. Τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης, τις οποίες έχει δώσει εγγράφως στην κυβέρνηση και αναμένεται να επαναφέρει σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη.

3. Τις απόψεις του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, χθες κατά τη γιορτή της Ημέρας Ασφάλισης.

Original article: Ενιαίο ταμείο για όλους με 360 ευρώ εθνική σύνταξη – Τα σενάρια που σοκάρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα