Εμφύλιος πόλεμος τραπεζιτών – Στουρνάρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Έλληνες τραπεζίτες και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Αιτία έχει σταθεί ο αποκλεισμός τους από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες, η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας θα ξεκινήσει από τις τράπεζες, γιατί αυτές θα χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική

δραστηριότητα, άρα δεν είναι δυνατό να απουσιάζουν από τις συζητήσεις που θα καθορίσουν τους όρους της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι φόβοι τους ότι θα αποκλειστούν από τις συζητήσεις επαληθεύτηκαν, πράγμα που θεωρούν αδιανόητο, από τη στιγμή που γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιοδήποτε τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος και γι αυτό θα έπρεπε να είναι παρόντες, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ικανοποίησε το αίτημα των τραπεζιτών για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών και πλέον οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών ικανοποίησε ένα άλλο αίτημα των Ελλήνων τραπεζιτών, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου μαζί στα τέλη Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα αίτημα των τραπεζών που υποβλήθηκε καθώς δεν είχε ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποιήσης.

Από την πλευρά της η Τρόικα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, απέρριψε το αίτημα για εγγύηση τον ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπερ σημαίνει ότι δημιουργούνται πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, ύψους  πέρι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και την  πρόταση των τραπεζών για ανταλλαγή των νέων ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, μετά το PSI+ -και τα οποία διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά με discount έως και 80% έναντι της ονομαστικής τους τιμής-, με ομόλογα έκδοσης του EFSF.

Περιμένοντας το …Γκοντό (ανακεφαλαιοποίηση) δύο χρόνια

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των Ελλήνων διοικητών για την πρωτοφανή καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν παγκόσμια πρωτοτυπία τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της,  η οποία μοιάζει μάλλον με το… γεφύρι της Άρτας. Δύο χρόνια τώρα έχει αποφασιστεί κι όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι όροι, την ώρα που η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους τραπεζίτες να συναντηθούν με την Τρόικα, ώστε να εκθέσουν δια ζώσης τα αιτήματα και τις ενστάσεις τους στους όρους που προωθούνται.

Μάλιστα, η κυβέρνηση μεταθέτει για αργότερα τον προσδιορισμό των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, λύνει μόνο το θέμα του πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταβάλουν τόκο οι τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμ

Keywords
Τυχαία Θέματα