ΕΛΠΕ: Δεν υπήρξε απόπειρα λαθρεμπορίου με το δεξαμενόπλοιο “Ειρήνη”

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί, και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, για τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι τελωνειακές αρχές στο δεξαμενόπλοιο “Ειρήνη”, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως τα ΕΛΠΕ “δεν έχουν κίνητρο και δυνατότητα λαθρεμπορίας, άρα και λόγο να αποκρύψουν δεδομένα ή να εμπλακούν σε αδιαφανείς διαδικασίες”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τα Ελληνικά Πετρέλαια, αναφορικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις σχετικά με την

υπόθεση ελέγχου του Δ/Π ΕΙΡΗΝΗ, για την ορθή ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, διευκρινίζουν τα ακόλουθα:

Στις 21.07.2015, αρμόδιο κλιμάκιο του Τμήματος Θαλασσίων Ελέγχων του Δ’ Τελωνείου Πειραιά προέβη σε έλεγχο του δεξαμενοπλοίου ΕΙΡΗΝΗ, ιδιοκτησίας θυγατρικής εταιρείας των ΕΛΠΕ και διαχείρισης από ΤΡΙΤΗ εταιρεία, το οποίο απέπλευσε από την Εγκατάσταση των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα με ενδιάμεσο προορισμό την Εγκατάσταση των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και τελικό προορισμό την εγκατάσταση των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο έλεγχος έλαβε χώρα ενώ το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, φορτωμένο με 12.253.281 λίτρα προϊόντων. Το φορτίο ήταν σφραγισμένο από το Τελωνείο, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον έλεγχο.

Στη συνέχεια, το δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε στην Εγκατάσταση των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπου φόρτωσε επιπλέον 998.933 λίτρα προϊόντων. Το συνολικό φορτίο του δεξαμενοπλοίου ήταν, κατά συνέπεια, 13.252.214 λίτρα πετρελαιοειδών προϊόντων.

Στις 23.07.2015, το δεξαμενόπλοιο αφίχθη, σύμφωνα με το πρόγραμμα πλου, στην Εγκατάσταση του Διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης όπου και ολοκλήρωσε την εκφόρτωση όλων των προϊόντων την επόμενη ημέρα, 24.07.2015. Το συνολικά παραληφθέν φορτίο στον τελικό προορισμό, όπως προκύπτει από τα επίσημα Πρωτόκολλα Παραλαβής, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα και από τον αρμόδιο Τελωνειακό υπάλληλο, ανήλθε σε 13.233.724 λίτρα προϊόντων. Όπως αποδεικνύεται, ουδεμία λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή και, μάλιστα, του ύψους των 35.000.000 € όπως αναληθώς αναφέρεται, έχει διαπραχθεί ή θα μπορούσε να διαπραχθεί.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από τον Εσωτερικό Έλεγχο που διενήργησαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Όλες οι εγκαταστάσεις και οι δεξαμενές των ΕΛΠΕ αποτελούν χώρους τελωνειακώς ελεγχόμενους από κλιμάκια των αρμοδίων Τελωνείων μονίμως εγκατεστημένα σε αυτούς και δεν υπάρχει πιθανότητα ή δυνατότητα εισαγωγής ή εξαγωγής ποσοτήτων μη μετρημένων και καταγεγραμμένων από τις Τελωνειακές Αρχές. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε απώλεια φορτίου ζημιώνει πρωτίστως τα ίδια τα ΕΛΠΕ. Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ δεν εισπράττουν φόρους και δασμούς και, συνακόλουθα, δεν έχουν κίνητρο και δυνατότητα λαθρεμπορίας, άρα και λόγο να αποκρύψουν δεδομένα ή να εμπλακούν σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Τα ΕΛΠΕ, με δηλωμένη την προσήλωσή τους στη νομιμότητα και τη διαφάνεια, από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν το έργο των Τελωνειακών Αρχών παρέχοντας στοιχεία και πληροφορίες με στόχο την πλήρη και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής η οποία, εν όσω πλανάται και τυγχάνει εκμετάλλευσης από διάφορα κέντρα, πλήττει βάναυσα και άδικα τη φήμη και την εικόνα της Εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα