ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ: Στο τιμόνι της Ευρώπης η Ελλάδα – Οι στόχοι Σαμαρά

09:25 2/1/2014 - Πηγή: BankWars

Στο τιμόνι της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα από χθες με την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει αρκετές ελπίδες στην άσκηση της προεδρίας, προκειμένου να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας εντός της Ε.Ε..

Το στοίχημα για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι διττό: να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη και τους Ευρωπαίους ότι

η Ελλάδα παρά τα προβλήματά της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην προσπάθεια αυτή συνδράμει η γερμανική πλευρά, η οποία βλέπει μια ευκαιρία να παρουσιάσει ως ιστορία επιτυχίας την ελληνική υπόθεση.

Κατα την διάρκεια της ξεχωριστής αυτής προεδρίας, έχουν προγραμματιστεί 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια. Μόνο λόγω της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο της Ευρώπης αναμένονται περί τους 15.000 επισκέπτες.

Είναι η πέμπτη φορά στα 35 χρόνια που μετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως είχε οριστικοποιηθεί στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, το κόστος της Ελληνικής Προεδρίας θα περιοριστεί στα 50 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητές της αποτελούν η παράνομη μετανάστευση, η τραπεζική ένωση, η καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και η ασφαλής πορεία της Ευρώπης προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ – Βενιζέλος: Ορόσημο για την Ευρώπη η ελληνική προεδρία

Ως σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, χαρακτηρίζει την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, ο έλληνας ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της χώρας Ευ. Βενιζέλος, καθώς όπως εξηγεί ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος σε μήνυμά του για το νέος έτος, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., αναφέρεται στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας οι οποίες όπως λέει αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας – ιδιαίτερα των νέων – και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δίνει έμφαση στην εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και υλοποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Επιπλέον τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, μέσω της ανάληψης πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και προώθηση της κινητικότητας που, όπως λέει, θα διευκολύνει την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Ακόμη αναφέρεται και στον ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η θάλασσα στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική προεδρία έχει υιοθετήσει μια οριζόντια προτεραιότητα, η οποία διατρέχει όλες τις υπόλοιπες: μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η θαλάσσια πολιτική στοχεύει στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και στην κατάρτιση του πλαισίου για τη «γαλάζια ανάπτυξη» σε τομείς που εκτείνονται από την αλιεία και τον τουρισμό έως τις μεταφορές, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας» τονίζει.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας είναι φιλόδοξοι, ωστόσο εκτιμά ότι είναι εφικτοι.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Η ρωσική διπλωματία υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ θα προωθηθεί η χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Ρώσους πολίτες και θα διευκολυνθεί η διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη-2» στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση».

Αυτά αναφέρουν σε ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες τα δύο κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που αναφέρονται στην έναρξη της ελληνικής Προεδρίας.

«Η συμφωνία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ είναι έτοιμη, αλλά οι Βρυξέλλες αναβάλλουν την υπογραφή της», αναφέρει το ΡΙΑ-Νόβοστι, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων και αναμένει τις σχετικές αποφάσεις της Ένωσης.

«Η εργασία αυτή έχει παγώσει», υποστηρίζει στην ανταπόκρισή του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, παρόλο που «η καθιέρωση καθεστώτος χωρίς βίζες ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κρατών της ΕΕ, πρωτίστως εκείνων, που είναι τόσο ελκυστικές για τους Ρώσους τουρίστες, όπως η Ελλάδα”.

Όπως επισημαίνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στα τέλη Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η καθιερωμένη Διάσκεψη Κορυφής Ρωσίας-ΕΕ και «η Αθήνα έχει ήδη επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να εργαστεί ενεργά με τη Μόσχα για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ημερήσιας διάταξης στο διάλογο Ρωσίας-ΕΕ».

Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο εκτιμά ότι «η Αθήνα δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετη ώθηση στο σχέδιο της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”, την οποία μια σειρά διαπιστευμένων στις Βρυξέλλες δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ ονόμασαν αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία της Κάθριν Άστον».

Το ΡΙΑ-Νόβοστι γράφει ότι «η θέση της Ελλάδας για την Ουκρανία, η άρνηση της ηγεσίας της οποίας να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ προκάλεσε μαζικές ταραχές, προς το παρόν δεν είναι γνωστή. Η Αθήνα θα σχολιάσει την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της λιθουανικής προεδρίας, εξήγησαν στο ΡΙΑ στο ελληνικό ΥΠΕΞ».

Το ΡΙΑ-Νόβοστι αναφέρεται και στην επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων εισόδου στην Ένωση για τη Σερβία, τη συζήτηση τον Ιούνιο της απόδοσης καθεστώτος υποψηφίας χώρας στην Αλβανία, αλλά και την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία, που επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κύπρο.

Κατά το ΡΙΑ-Νόβοστι «σε διεθνές επίπεδο από την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ αναμένουν συμβολή στην οργάνωση και διεξαγωγή στα μέσα Ιανουαρίου της Διάσκεψης για τη Συρία “Γενεύη-2″ ».

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ – ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

Mε αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο αυστριακός και κυρίως ο γερμανικός Τύπος εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ρόλο, σπεύδοντας παράλληλα να δώσουν συνέχεια σε σενάρια περί Grexit αλλά και σε στερεότυπα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες, με αφορμή και την επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη.

«Kamilera Kalinichta» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitun» την Τρίτη, σχετικά με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα δίνεται έμφαση στη λιτή προεδρεία, καθώς όπως αναφέρεται «πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες», ενώ παράλληλα τονίζεται η αντίθεση ανάμεσα στα ελληνικά «επιτεύγματα του παρελθόντος» και την απουσία αυτοπεποίθησης στο παρόν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες ‘ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια’, όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους».

Με αφορμή την επίθεση στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθηνά διατυπώνεται η άποψη πως «οι πολέμιοι της ΕΕ στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Τέλος η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Der Standard: Ευκαιρία για την Ελλάδα να ληφθεί ξανά στα σοβαρά

Λιγότερο «επιθετικές» είναι οι αναφορές της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, την Τρίτη. Σύμφωνα με το ένα εκ των δύο δημοσιευμάτων της για την Ελλάδα, η χώρα μας μέσα από την προεδρία της Ε.Ε έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται και πάλι σοβαρά υπόψη.

Και εδώ γίνεται αναφορά σε λιτή προεδρία καθώς και στις δηλώσεις εκπροσώπων της Ελλάδας ότι θα ασκήσουν την προεδρία με «σπαρτιατική» μορφή παραπέμποντας στην ιστορία της χώρας ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Επιπλέον η εφημερίδα, σε δεύτερο δημοσίευμά της την ίδια ημέρα, με τίτλο «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια» τονίζει ότι ορισμένοι στην Ευρώπη θεωρούν μια προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ άσκοπη, ωστόσο αυτή έχει να κάνει με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Bild: H υπερχρεωμένη και ανίκανη για μεταρρυθμίσεις Ελλάδα

Τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Bild φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της online ψηφοφορία με το ερώτημα «Μπορούν οι Έλληνες να τα καταφέρουν με την προεδρία;»

«Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ και επίκεντρο της ευρωκρίσης, διασωθείσα από την χρεοκοπία με δάνεια δισεκατομμυρίων, για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και πρακτικά σε όλες τις στατιστικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας αφημένη πίσω από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη – ειδικά η Ελλάδα, θα ασκήσει από τον Ιανουάριο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο;», ανέφερε ο συντάκτης του άρθρου της Bild.

Στην ΕΕ σιωπούν για την Ελλάδα φοβούμενοι τους ευρωσκεπτικιστές

Η ίδια εφημερίδα ασχολήθηκε και την Τρίτη με το «ελληνικό πρόβλημα» με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία σημειώνοντας πως «η άσκησή της είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας».

Σε σχόλιο της επί των αναφορών Σόιμπλε, τονίζεται ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ωραιοποιεί την κατάσταση της Ελλάδας και ότι ο λόγος που όλοι σιωπούν δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά με το φόβο της επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές. «Μετά από τις εκλογές είναι η ώρα να τελειώνουμε με τα αστεία. Αρκετά κράτησαν οι ωραιολογίες» υπογραμμίζεται.

Επιπλεόν υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες είναι καλοί μόνο στο να αναβάλλουν, να καθυστερούν και αυτό δεν αρέσει στους ευρωδιασώστες.

Στο ίδιο σχόλιο επανέρχεται το «Grexit», καθώς σύμφωνα με τον συντάκτη «η καταραμένη ευρωπαϊκή λογική» απαιτεί «να μην αφήσουμε καμία χώρα να αποτύχει, ακόμη και αν η χρεοκοπία είναι τόσο προφανής».

Original article: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ: Στο τιμόνι της Ευρώπης η Ελλάδα – Οι στόχοι Σαμαρά.

Keywords
ελλαδα, σαμαρας, μαΐου, βενιζελος, αθηνα, βρυξέλλες, μμε, κυπρος, σόιμπλε, συριζα, δημοσκοπηση, bild, online, ψηφοφορία, χρεοκοπια, εκλογες, original, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, ξανα, υιοθετηση, ρωσία, αλβανια, δανεια, εργασια, ηγεσια, θαλασσα, μμε, οικονομια, οροσημο, ουκρανια, ρωσικα, ωθηση, ωρα, bild, αλιεια, αμφιβολιες, αξιοπρεπεια, αστεια, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, δευτερο, δευτερα, δηλωσεις, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ενεργα, εξελιξη, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ζωτικο, ιδια, ιδιο, υποθεση, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λικνο, μαΐου, μισος, μορφη, μοσχα, οικογενεια, πεμπτη, πηγη, υπογραφη, προβληματα, ρολο, σερβια, σεμιναρια, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συρια, σόιμπλε, σπιτι, σχεδιο, τυπος, τουρκια, τριτη, τιτλος, υλοποιηση, φορα, ψηφοφορία, αγνωστο, αγωνας, ασφαλεια, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, ενωση, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κομματι, ομαδες, online, θεσεις
Τυχαία Θέματα