ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

20:41 3/3/2013 - Πηγή: BankWars

Την Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παρά τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις το κλίμα είναι φορτισμένο από τις ρηματικές διακοινώσεις των δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων όπως άλλωστε είναι δικαίωμα της χώρας βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας η οποία ανακοίνωσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την συνόδευσε με πλόες τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.

Για την Ελληνική πλευρά έχει αυξημένη σημασία και το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Μετά την συνάντησή τους την Δευτέρα το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες. Αντικείμενο σε αυτή είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν – πέραν του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου που έφτασε στην Τουρκία την Κυριακή, οι υπουργοί Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Με μια πολυμελή αποστολή 90 Ελλήνων επιχειρηματιών θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός, στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών αφορά σε συνεργασίες, αλλά και τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων στη γειτονική χώρα που θα σχετίζονται με…
τομείς όπως τα τυχερά παιχνίδια, ο τουρισμός, η υγεία, τα πετρελαιοειδή, τα αγροτικά προϊόντα και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Α. Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Στ. Λεκάκος, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ, Χρ. Κομνηνός, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Κ.Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου, Γ. Αποστολόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της «Νηρέας», ο διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm, Θ. Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Aegean Airlines, Θ. Βασιλάκης, ο αντιπρόεδρος της Folli Follie, Δ. Κουτσολιούτσος, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γ. Μυλωνάς, ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) και πολλοί άλλοι.

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του Αθλητισμού και στον τομέα του Πολιτισμού. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η κοινή δήλωση που θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα