ΕΛΛΑΔΑ 2013: Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να προχωρήσουμε…

ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, τα πήραμε. Δεν μας κούρεψαν το χρέος τόσο όσο θέλαμε – και έπρεπε! – αλλά μας έδωσαν μια καλή ανάσα να προχωρήσουμε.

ΒΕΒΑΙΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ πολιτών και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα, είναι θλιβερή. Το δείχνουν η αγορά, τα συσσίτια, οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, το κρύο στις «παγωμένες» πολυκατοικίες εξ αιτίας της αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης.

Ο χειμώνας που μπήκε, θα είναι ο πιο «μαύρος» χειμώνας που έχουμε ζήσει.

ΑΝΤΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΕΡΕΖΕΣ, αξίζει να δούμε ότι μπροστά μας υπάρχει ένα φως! Ήδη, πέρα από τις πληρωμές που θα κάνει το κράτος για χρωστούμενα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφαση αποδοχής των ελληνικών τίτλων ως εγγύηση για την άντληση φθηνότερης χρηματοδότησης, ανοίγει ένα παράθυρο ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κίνηση της ΕΚΤ τονώνει το θετικό κλίμα για την οικονομία που ενισχύθηκε με την αναβάθμιση από τη S&P και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και η ανάσα ρευστότητας που δίνεται, σε συνδυασμό με την ανάκτηση γενικότερα της εμπιστοσύνης προς τη χώρα, δημιουργεί προϋποθέσεις για επανεκκίνηση του μηχανισμού χρηματοδότησης της οικονομίας που είχε βαλτώσει και οδηγούσε, ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις στον Καιάδα.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της κατάστασης, να περάσει το «φως» και στην πραγματική οικονομία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, δεν είναι ένα καράβι φορτωμένο με βαρύ φορτίο που ναυάγησε και δεν είναι δυνατή η ανέλκυσή του από το βυθό. Είναι ένα πλοίο… φουσκωτό,, που με το τέλος της καταιγίδας που το παρέσυρε και το αναποδογύρισε, χρειάζεται δύο – τρείς σωστές κινήσεις για να γίνει και πάλι αξιόπλοο, έτοιμο να βρει το στίγμα του και να πλεύσει εκεί που θέλουν οι επιβάτες του.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ, είναι μεγάλη υπόθεση! Απαιτεί από το πλήρωμα και τους καπεταναίους να βρει την πυξίδα και από τους επιβάτες να κοιταχτούν στον καθρέφτη, να δουν ποιοι πραγματικά είναι και να αποφασίσει ο καθένας τους ποιος ρόλος του ανήκει στο νέο ταξίδι. Το να καθόμαστε και να βρίζουμε το πλήρωμα χωρίς μάλιστα να έχουμε βρει άλλο καλύτερο και να συζητάμε με τους μήνες γιατί αναποδογύρισε το πλοίο, δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα. Απλώς, παρατείνουμε χρονικά τα βάσανά μας, χωρίς να δίνουμε λύση σε κανένα από αυτά.

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ;

1. ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ» ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, με ομορφιές, στρατηγική θέση και πόρους (παράδειγμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα οποία επιμένει τώρα και η Deutsche Bank) αλλά είμαστε ανίκανοι να τα προβάλλουμε, να τα «πουλήσουμε» στον έξω κόσμο και να τα απολαύσουμε.

2. ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ σε ένα αντιπαραγωγικό, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μοντέλο ζωής που μας επιβλήθηκε και το αποδεχθήκαμε, ώστε να έχει πραγματικές βάσεις, άσχετα με τις επιμέρους υπερβολές του, ακόμα και το βιβλίο του Θ. Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε». Οι εκατοντάδες συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ «ανώνυμων» συμπολιτών μας, οι τυφλοί με τα επιδόματα, οι πεθαμένοι με τις συντάξεις, οι χιλιάδες διορισμένοι από το παράθυρο, τα δισεκατομμύρια των αγροτικών επιδοτήσεων … αέρα – πατέρα, το αίσχος με τα φάρμακα, είναι μερικά από αυτά που θα δούμε στον «εθνικό μας» καθρέφτη.

3. ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ! Που οι μισοί είναι … ελεγκτές των άλλων μισών και έλεγχος δεν υπάρχει. Που σχεδόν έξι από τα επτά εκατομμύρια Έλληνες που έκαναν δήλωση το 2011 παρουσίασαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Που 9 στους 10 αγρότες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν λιγότερο από 420 ευρώ τον μήνα. Που το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα ετήσιο έως 5.000 ευρώ. Που μόλις 36 αγρότες, 47 έμποροι και βιομήχανοι, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες και 95 μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα πάνω από 500.000 το χρόνο. Που μόλις 2.280 αγρότες, 4.168 ελεύθεροι επαγγελματίες, 4.819 «έμποροι και βιομήχανοι» κα 13.527 μισθωτοί δηλώνουν πάνω από 100.000….

4. ΤΕΛΟΣ, ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, που το 30% του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι, το 15% παιδιά κάτω από την παραγωγική ηλικία, το 12% υπάλληλοι του δημοσίου, το 3% δηλωμένοι ως ανάπηροι, 20% άνεργοι. Άρα, μένει το 20% του πληθυσμού να θρέψει το 80%!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ του καθρέφτη και να προχωρήσουμε. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα